Bach op de Bechstein

ZUTPHEN - Vrijdagavond 1 december om 20.00 uur zal Jan Bruin op de Bechstein vleugel een aantal van Bach-transcripties ten gehore brengen in de Tuinzaal aan de Badhuisweg 27 te Zutphen. Er klinken die avond pianobewerkingen uit Bach's rijke vocale en instrumentale oeuvre van de hand van Busoni, Liszt, Bauer, Rachmaninov, Godowsky en Saint Saens. Het programma duurt ongeveer een uur.

Voor de piano heeft Bach nooit gecomponeerd. Dat instrument werd pas na Bach ontwikkeld. De Bechstein-vleugel in de Tuinzaal van de Johanneskerk is van die ontwikkelingsgeschiedenis een rijpe vrucht. Omdat de (speel)technische mogelijkheden van zo'n vleugel enorm zijn, kwam in de negentiende eeuw de transcriptie van grote orkestwerken voor de piano in zwang. Veel componisten uit die tijd erkenden ook het genie van Bach en schreven pianotranscripties van diens vocale en instrumentale werken. Jan Bruin zal op de Bechstein vleugel een aantal van die Bach-transcripties ten gehore brengen en ze kort toelichten.

Bij de uitgang is er een collecte ten bate van het onderhoud van de Bechstein-vleugel.


Vrouw in Beeld vertoont Sami Blood

ZUTPHEN - Maandag 4 december draait de film Sami Blood in Luxor, in het kader van Vrouw in Beeld waarbij elke eerste maandag van de maand films vertoond worden met onderwerpen die bij vrouwen leven.

Ook in het zo vaak als positief voorbeeld aangehaalde Zweden komt discriminatie voor – opmerkelijk genoeg ten opzichte van eigen inwoners: de Sami, rendierhouders in Lapland. Discriminatie en identiteitsvragen vormen dan ook het kernpunt in de film Sami Blood, waarin we de veertienjarige Elle-Marja volgen. Zij droomt van een groots en spannend leven in de stad, maar moet hiervoor haar aloude cultuur verloochenen. In de stad is ze veelvuldig mikpunt van spot. Haar traditionele zang wordt meewarig aangehoord en ze wordt op voorhand al van inferieure intelligentie verdacht. Zo ontstaat een fraai gefilmd drama over het gevoel nergens meer bij te horen, over het teloor gaan van natuur, gemeenschapszin en traditie.

Vrouw in Beeld is een initiatief van Zussen rond Zutphen, Stichting De Geboortenis en het Luxor Theater.