Gerti Wentink tijdens een rondje door de Frankensteeg. Foto: Meike Wesselink
Gerti Wentink tijdens een rondje door de Frankensteeg. Foto: Meike Wesselink Foto: Gerti Wentink tijdens een rondje door de Frankensteeg. Foto: Meike Wesselink

'74 liedjes voor de 74
levensjaren van mijn vader'

Zutphen - Gerti Wentink is er de man niet naar om hoog van de toren te blazen. Hij presenteert zijn bundel De Pareltjes, 74 liedjes van Jo en Gerti Wentink dan ook niet groots. Het in eigen beheer uitbrengen van het verzamelwerkje met liedjes over Zutphen ziet Gerti dan ook vooral als een mooi document om zijn vader te eren en om een bijzonder tijdvak in zijn eigen leven te documenteren.

Door Meike Wesselink

Gerti trad al op jonge leeftijd in de voetsporen van zijn vader Jo die in Zutphen vanaf de jaren vijftig bekend stond als zanger en conferencier. Er was geen feest of Jo stond er, zijn eigen geschreven liederen vol overgave brengend. De teksten werden speciaal voor de gelegenheid geschreven en zaten vol toespelingen naar de aanwezigen. Als melodie gebruikte Jo bekende wijsjes; een formule die steevast resulteerde in een meezingende menigte.

Al gauw werd ook Gerti gevraagd om voor speciale gelegenheden liedjes te schrijven. "Ie zult tog wel die gave van die olden meegekregn hebbn", werd er dan gezegd. Dat bleek. Hoewel Gerti, die 42 jaar werkzaam is geweest voor de Belastingdienst, niet een man is die op de voorgrond treedt, was er toch ergens een knop die Gerti wist om te zetten die hem deed veranderen in een ware performer. Precies zoals zijn vader. Gerti's gave resulteerde in honderden liedjes over Zutphen, over de fluisterbootschippers waarmee hij twaalf jaar actief was en over sv Zutphen waar hij voetbalde.

Geregeld kreeg Gerti de vraag om de liedjes van zijn vader te documenteren. "Maar dat was nog niet eenvoudig. Er was natuurlijk nog geen computer, dus liedteksten werden op papieren her en der geschreven. Er is helaas maar heel weinig van bewaard gebleven. Tien van die liedjes heb ik toch bij elkaar kunnen krijgen en samen met mijn eigen liedjes zijn het er 74 geworden. 74 liedjes voor de 74 levensjaren van mijn vader."

Een van de liedjes die bij Gerti nog steeds mooie herinneringen naar boven brengt is Het Rondje, dat memoreert aan de jaren zestig toen Gerti een jaar of zestien was en het gebruikelijk was om 's zaterdagsavonds een rondje door de binnenstad te maken en voorzichtig om je heen te kijken of er misschien een leuk meisje tussen liep. Wie dan ook nog eens door het toen nog wat louche Frankensteegje durfde te lopen, was een held. Zondags tussen zes en zeven uur verzamelden de jongens zich op de markt bij de Zutphense Courant waar de voetbaluitslagen bekend werden gemaakt.

't Rondje was in Zuthen overzichtelijk
Loop door de Sprong, de Beuker en de Turf
Of langs de Naadzak is ook heel vermakelijk
De Frankensteeg een kwestie van wat durf
En op de Markt kon je elkaar ontmoeten
Daar bij het Volkshuis stond het hele stel
't Was jarenlang bekendste stadse route
Hier was het flirten het fameuze spel

Favoriet bij het publiek is Goud van Oud, een lied waarin Zutphense winkeliers van weleer staan beschreven. Een ode die aan de traditionele winkels, maar ook aan het huidige, nog steeds aantrekkelijke winkelaanbod van Zutphen refereert.

Vanaf vrijdag ligt Parels, 74 liedjes van Jo en Gerti Wentink, in de boekhandel. Een bijzonder document met op de cover een foto van vader en zoon in 1971, tijdens het vijftigjarig jubileum van SV Zutphen.

Met het uitbrengen van Parels neemt Gerti afscheid als liedjesschrijver, maar ook als vrijwilliger van de Fluisterboot waar hij met het koor maar liefst drie cd's uitbracht en dit voorjaar nog een boek afrondde over het twintigjarig bestaan van de fluisterbootschippers. Een beetje met gemengde gevoelens, maar ook vol ideeën voor weer andere leuke dingen. "Stadswandelingen misschien, met tussendoor wat liedjes", oppert Gerti voorzichtig. wentink1@outlook.com

Afbeelding