Basisschoolteams strijden tegen elkaar om een excursie te winnen

ZUTPHEN - De aardrijkskundesectie van het Baudartius College organiseert op woensdag 29 november voor de tweede keer een GEObattle. Er zullen achttien teams van negen verschillende basisscholen uit Zutphen, Eefde, Warnsveld, Brummen en Lochem deelnemen aan de middag. De basisschoolteams strijden tegen elkaar om een excursie te winnen. De battle, die wordt begeleid door bovenbouwleerlingen en docenten van het Baudartius College, zal plaatsvinden van 12.30 tot 15.30 uur aan de Berkenlaan 389 te Zutphen.

Bij een GEObattle worden basisscholen uit de regio uitgenodigd om mee te doen aan de aardrijkskundige wedstrijdmiddag. Elk team bestaat uit vier leerlingen van groep 8. Het programma bestaat uit twee onderdelen: de battles en de ontwerpwedstrijd. Tijdens de vijf battles moeten de leerlingen vragen beantwoorden waarbij kennis, vaardigheid, creativiteit, samenwerking en doortastendheid centraal staan. Zij moeten bijvoorbeeld aan de hand Googlemaps Streetview bepalen waar bepaalde beelden gemaakt zijn, of ze moeten aan de hand van tien foto’s raden welke land zij zien.

Daarna volgt de ontwerpwedstrijd, waarbij de leerlingen aan de hand van een aantal voorwaarden tot een oplossing van een bepaalde vraag moeten komen. Een voorbeeld van zo’n vraag kan zijn ‘’Waar gaan we de Berkelloop verleggen?’’. Het antwoord op de vraag moet aan de hand van een creatieve poster met uitleg worden beantwoord.

Uit beide onderdelen van de wedstrijd volgt een winnaar. De totaalwinnaar wint een excursie met de hele klas naar het Watermuseum in Arnhem. Deze prijs wordt mede mogelijk gemaakt door hoofdsponsor Waterschap Rijn-IJssel.

Praktische informatie
De GEObattle wordt georganiseerd op de Berkenlaan, in de gang met de lokalen B01 t/m B05. Vanaf het 5de uur zullen deze lokalen uit geroosterd worden. Auto's kunnen de dag geparkeerd worden op het parkeerterrein naast de school aan de Berkenlaan. Fietsen kunnen geparkeerd worden op het terrein van de school. In de hal/wintertuin, voorbij de receptie, wordt u ontvangen door het ontvangstcomité. Leerlingen ontvangen hier tevens hun deelnamebadge.

De GEObattle wordt mogelijk gemaakt door KNAG (Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap), het Waterschap Rijn-IJssel, Noordhoff Atlasproducties, de Aardrijkskunde Olympiade en Thieme Meulenhoff.