Isseltaler Musikanten. Foto: Paul Schouten
Isseltaler Musikanten. Foto: Paul Schouten Paul Schouten

Stemmige klanken van koor en orkest in 't Trefpunt Gorssel

Gorssel - Popkoor Swing Coöperation en de Isseltaler Musikanten geven samen een kerstconcert in Gorssel. Stemmige klanken van koor en orkest gaan klinken in een afwisselend programma, waar naast kerstrepertoire ook Egerländerblaasmuziek te beluisteren zal zijn. Dit vindt plaats op zaterdag 16 december in 't Trefpunt, Molenweg 53-55 te Gorssel. De aanvang is 20.00 uur en de zaal gaat om 19.00 uur open.

De dit jaar aangetreden nieuwe dirigent Cyrille van Poucke heeft met de Isseltaler Musikanten een mooi programma voorbereid. Swing Coöperation (opgericht in 2010) is een (pop)koor dat bestaat uit ruim 45 leden uit Gorssel en de nabije omgeving. Het koor staat onder de leiding van Juliette Dumoré.

Kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij 't Trefpunt en te bestellen via de e-Ticketshop van de Isseltaler Musikanten en per e-mail info@isseltalermusikanten.nl


Sarnami kunstenaar bij IJsselstroom

ZUTPHEN - Op 9 december is er weer een bijzondere gast in de IJsselstroom, geboren in Suriname, gestudeerd in Amsterdam en Mumbai, woont in Utrecht en treed in binnen- en buitenland op. En nu in Zutphen. Als componist, zanger en dichter Raj Mohan al 30 jaar de beste Sarnami kunstenaar in Nederland en Suriname.

Als zanger en dichter in de Sarnámi-Bhojpuri taal reist hij naar Suriname, Frans Guyana, Zuid-Afrika, Maritius, India en verschillende Europse landen. In 2011 publiceert hij zijn eerste popalbum met Sarnami-Bhojuri-teksten, samen met Hindi-liedjes en gedichten, die hijzelf schrijft en componeert. Het is de eerste keer in de Surinaamse geschiedenis dat het Sarnami Bhojpuri in deze hedendaagse vorm wordt gebruikt. Raj Mohan heeft de Sarnámi-Bhojpori Geet uitgevonden in de Geet & Ghazal stijl die wereldwijd gewaardeerd werd met zijn album 'Kantráki' (2005). De Geet/Ghazalnuma liedjes worden uitgevoerd door Raj in de traditionele Ghazal setting, evenals in jazz en pop (Album: Daayra, 2011). Raj heeft vijf albums uitgebracht en twee boeken met Sarnami-Bhojpuri gedichten. Zijn laatste album 'Dui Mutthi' (2013) werd gepresenteerd ter gelegenheid van 140 jaar Indiase migratie naar Suriname.

Inloop van 19:30 uur. Kaartenbestellen via info@deijsselstroom.info en aan de deur.


Lezing Odensehuis: Trouw aan jezelf

ZUTPHEN - Waar loop je tegenaan als je als alleengaande oud en vergeetachtig wordt? Wie wil en kun je inschakelen voor hulp, en waar trek je de grens als je steeds verder aftakelt? Op woensdag 13 december is journalist Frieda Pruim te gast in het Odensehuis in Zutphen. Zij schreef 'Trouw aan mezelf', een biografie over het leven van de bewust alleengaande Diet Middelman (1924-2016). Het boek is gebaseerd op een groot aantal interviews met Diet en een flinke stapel dagboeken die Diet met haar deelde.

Diet Middelman was een eigenzinnige, stoere vrouw. Ze had ook een kwetsbare kant. Haar hele leven bleef ze hunkeren naar de aandacht en waardering die ze als kind had gemist. Met vallen en opstaan vond ze haar weg in het leven, onder meer door op haar dertigste psychologie te gaan studeren. De Indiase leraar Krishnamurti was een belangrijke inspiratiebron voor haar. Ze vond voldoening in het geven van 'adembehandelingen' aan vrienden en bekenden.'Als het te erg wordt met mijn dementie, spring ik ergens in het water', zei Diet stellig toen ze steeds meer begon te vergeten. De discussies over de pil van Drion volgde ze op de voet – dat leek haar dé oplossing als ze het leven niet meer zag zitten. Maar ze stelde nooit een euthanasieverklaring op. Een ex-buurvrouw regelde een goed verzorgingshuis voor haar. Daar werd ze 'het zonnetje in huis' en stierf ze vredig op haar 91ste.

De lezing is in het Odensehuis aan de Tengnagelshoek 6 in Zutphen en begint om 19.30u. U bent vanaf 19.00 uur welkom. De toegang is gratis.


www.odensehuiszutphen.nl


Lezing over werk en leven van Charlotte Salomon

ZUTPHEN - In Kunsthuis Dat Bolwerck in Zutphen organiseert de Lochemse archeologe Annet van Wiechen dit seizoen weer een serie boeiende cultuurlezingen. Op 12 december van 14.00 tot 16.00 uur staan leven en werk van de kunstenares Charlotte Salomon (19167-1943) centraal. In 2017 markeert het Joods Historisch Museum haar honderdste geboortejaar met een bijzondere tentoonstelling (20 oktober tot en met 25 maart volgend jaar) gewijd aan haar artistieke nalatenschap: het kunstwerk Leven? of Theater?

Charlotte Salomon was 22 jaar toen ze in december 1938 vanuit Berlijn als vluchteling bij haar grootouders in Zuid-Frankrijk aankwam. Toen bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog haar grootmoeder zelfmoord pleegde, begon Charlotte aan een 'totaal waanzinnig project' om mentaal te overleven. In vele honderden gouaches herschiep ze haar leven als een geschilderd theaterstuk. Charlotte Salomon werd in 1943 in Auschwitz vermoord. Ditmaal wordt de lezing gegeven door kunsthistorica Marian van Caspel.

Kosten 19 euro. Meer informatie en opgeven via www.oudweb.nl of via mail contact@oudweb.nl.

Concertposter
Swing Coöperation. Foto: PR