Exclusief binnenkijken in de Drogenap

ZUTPHEN - De Drogenapstoren spreekt enorm tot de verbeelding. Niet in de laatste plaats door voormalig bewoner Thonis van Grol die er in de zestiende eeuw woonde en waaraan de toren zijn naam te danken heeft. Slechts één weekend per jaar is de toren te bezichtigen, maar de nieuwe Zutphense Pracht biedt nu een exclusief kijkje ín de Drogenap voor iedereen

De huidige bewoner, Laura Koppel, woont inmiddels al weer elf jaar in de Drogenap maar ook voor haar kent de toren nog vele geheimen. "Bouwhistorisch is het nooit onderzocht. Dus ik weet ook niet alles van mijn huis. Het heeft ook zoveel functies gehad dus wat is nou nog origineel en uit welke periode dan? Zo is het een mysterie waar de deur, die nu uitkomt op de vide uit 1983, oorspronkelijk op uit kwam. Rara." Gelukkig is er ook veel wél bekend over de voormalig Saltpoort. Het complete verhaal staat in de nieuwste Zutphense Pracht.

Zutphense Pracht 12
Verder in deze twaalfde editie een portret van Boomjeswal 8, een interview met voorzitter Bonnes Venema over het 90-jarig jubileum van het Wijnhuisfonds, een kennismaking met Mirjam en Greg van Marspoort Atelier, de ontwikkelingen in de Nieuwstad en een verhaal over een van de twee pothuisjes die Zutphen nog rest.

Zutphense Pracht 12 is vanaf deze week verkrijgbaar in alle boekhandels in Zutphen en Warnsveld.


www.zutphensepracht.nl


Sinterklaas gunt alle kinderen een cadeau

REGIO - De gemeente Lochem geeft cadeaubonnen aan gezinnen met kinderen die weinig te besteden hebben. Hiermee kunnen ouders cadeaus kopen voor sinterklaas of kerst. Ook krijgen deze kinderen, net zoals andere kinderen, de mogelijkheid om het huis van Sinterklaas in Huis Verwolde te bezoeken. De gemeente Lochem vindt het belangrijk dat ieder kind met de decemberfeesten mee kan doen en stelt daarom voor dit doel geld beschikbaar.

De gemeente verzorgt deze actie samen met Stichting Welzijn Lochem (SWL). De gezinnen die bij de gemeente bekend zijn ontvangen een brief waarin zij uitgenodigd worden om, als zij hieraan mee willen doen, een mail kunnen sturen aan SWL. In de mail kunnen zij aangeven voor welke bon zij in aanmerking willen komen. Per kind wordt maximaal 1 bon van 50 euro verstrekt. De gezinnen hebben de keuze uit een kledingbon, een speelgoedbon, een dinercheque, een bioscoopbon of een bon voor een uitje naar het zwembad. Er is gekozen voor specifieke bonnen zodat het geld wordt besteed waarvoor het bedoeld is . De bonnen kunnen begin december bij SWL worden opgehaald of worden aan de gezinnen toegezonden.

Huis van Sinterklaas
Vanaf 25 november is Huis Verwolde het verblijf van Sinterklaas. Om de kinderen uit de gezinnen met een laag inkomen de kans te geven Sinterklaas daar te bezoeken, heeft de gemeente hiervoor kaarten beschikbaar gesteld.