Ook het team van Contact Zutphen-Warnsveld nam deel aan het Groot Zutphens Dictee. Foto: Bram Wassink
Ook het team van Contact Zutphen-Warnsveld nam deel aan het Groot Zutphens Dictee. Foto: Bram Wassink Foto:

Deelnemers Groot Zutphens Dictee
maken samen maar liefst 1352 fouten

ZUTPHEN - Donderdag 16 november vond voor de negende keer het Groot Zutphens Dictee plaats, ditmaal in het Volkshuis. De organisatie, Lionsclub Zutphen-Kattenhaven, kan terugkijken op een geslaagde avond met meer dan vijftig deelnemers. Van Middelburg tot Leeuwarden hadden taalliefhebbers zich voor deze avond ingeschreven. Ook de columnisten, correspondenten en redacteuren van Contact Zutphen-Warnsveld deinsden niet terug voor het testen van hun kennis van de Nederlandse taal.

De samenstellers van het dictee waren Jody Hagenbeek, Jaap Pott, Michel Groothedde en Fiona de Heus. De Vordense schrijfster Martine Letterie las dit jaar het dictee voor, dat bestond uit negen uitdagende zinnen over het onderwerp 'flora en fauna'. Terwijl het team hard aan de slag ging om alle geschreven dictees na te kijken, vertelde Jaap Pott de deelnemers 'hoe het heurt', waarbij hij de spellingsregels bij de meest voorkomende fouten toelichtte. Daarna volgde de uitslag. Totaal werden maar liefst 1352 fouten gemaakt en (gelukkig voor velen) werden alleen de winnaars opgenoemd. Nummer 1 onder de 'dicteenomaden' bleek Bert Jansen uit Bussum, met maar 6 fouten. Uit de regio eindigde Mary Potjes uit Baak op de eerste plek met acht fouten, de tweede plaats was voor Wino Sijm met twaalf fouten en op een derde (gedeelde) plaats Bert en John Stokkel met elk 16 fout. De overige deelnemers zagen hun aantal fouten terug op het nagekeken dictee.

De opbrengst (op het moment van schrijven nog niet bekend) van de avond gaat naar de stichting Het Vergeten Kind. Naast het inschrijfgeld, kon men zich hiervoor ook extra laten sponsoren. Het hoogste sponsorbedrag werd binnengehaald door Lionsclub Bronckhorst.