De IJsselzangers zullen samen met twee andere koren een bijzonder kerstconcert geven. Foto: PR
De IJsselzangers zullen samen met twee andere koren een bijzonder kerstconcert geven. Foto: PR Foto:

Kerstconcert IJsselzangers met mezzosopraan Tania Kross

ZUTPHEN - De IJsselzangers zetten de puntjes op de i voor een wel heel bijzonder kerstconcert: The Christmas Proms. Op 15 december geven de heren (vanaf 20.00 uur) een concert in de Buitensociëteit met als speciale gasten mezzosopraan Tania Kross en percussionist Antonio Guetiérrez Rubio.

Door Meike Wesselink

Kross brengt een aantal solostukken, maar zal vooral samen met het koor te horen zijn. Een koor dat voor de gelegenheid bestaat uit bijna honderdvijftig stemmen. Dirigent Paul Michèl Tijssen: "We hebben drie koren samengevoegd: het Amersfoorts Mannenkoor, het Flevo's Mannenkoor en de IJsselzangers. In het voorjaar begonnen we met repeteren en we kunnen stellen dat de noten er nu goed in zitten. Zaterdag 25 november komen de koren bij elkaar voor een gezamenlijke repetitie. Dan horen we pas echt hoe de honderdvijftig stemmen samen klinken."

Tijssen stelde een repertoire samen met zo'n 25 muziekstukken. "Omdat we ook een bijzondere percussionist, Antonio Guetiérrez Rubio, in huis hebben gehaald, zal een aantal nummers in het teken van percussie staan. Het is een Kerstconcert in de breedste zin van het woord met nieuwe muziekstukken die we speciaal hebben ingestudeerd, maar ook het bekendere Stille Nacht en het Cantique de Noël komen voorbij. De koren zullen gezamenlijk muziekstukken brengen. We brengen een Amerikaans Gospelnummer, maar ook het Middeleeuwse Gaudete. Burgemeester Annemieke Vermeulen heeft al aangegeven te komen en de gemeente Zutphen heeft een aantal kaarten gekocht om nieuwe Nederlanders uit te kunnen nodigen, zodat ook zij kennis kunnen maken met onze muziek. Het aardige is dat we het niet bij één optreden laten, maar dat we drie keer op de planken staan. Op 15 december als aftrap in de Buitensoos, op 22 december in De Flint in Amersfoort en op 26 december, Tweede Kerstdag in de Meerpaal in Dronten. Niet de minste podia." Kaarten à 15 euro voor het optreden in de Buitensociëteit zijn te bestellen via hanzehof.nl

Tijssen is dirigent van zes verschillende koren, waaronder de drie samenwerkende koren. Sinds 2012 leidt hij de IJsselzangers en heeft het aanvankelijk wat zwaardere repertoire aangevuld met wat lichtere muziek. "En ik durf wel te zeggen dat het koor een behoorlijk niveau heeft, cd-kwaliteit noem ik het." Henk Bennink kan dit beamen. Drie weken geleden is hij officieel toegelaten tot het koor. "Voor mijn gevoel moest ik alle zeilen bijzetten om mee te kunnen komen. Nu had ik ook nog geen ervaring met koormuziek, maar ik vond dat de lat behoorlijk hoog lag."

Voorzitter Raang Boer Iwema: "Om te voorkomen dat je als nieuw lid zomaar in het diepe wordt gegooid starten we in januari met een koorschool. Gedurende zes lessen leer je tellen, bladmuziek lezen, je leert wat muziek is en leert wat zingen inhoudt. Om bij het koor te kunnen, hoef je echt geen partituur te kunnen lezen. Je moet het alleen wel kunnen volgen. De lessen zijn bedoeld voor leden van het koor, maar evengoed voor nieuwelingen. Het biedt een mooie gelegenheid om uit te zoeken of zingen bij de IJsselzangers iets voor je is. En het zou helemaal leuk zijn als er zich dan ook wat jongere kandidaten melden. De lessen worden ingepland één uur vóór het begin van de normale repetities waar iedereen ook bij kan aansluiten."

Iedere maandagavond repeteren de IJsselzangers van 20.00 tot 22.00 uur aan de Verlengde Ooyerhoekseweg 9. De altijd gezellige avonden worden steevast afgesloten met een borrel.
Geregeld doen de IJsselzangers mee aan een concours van het Koninklijk Nederlands Zangersverbond (KNZV) en ook op festivals is het koor graag gezien. Eens per jaar wordt een speciale mannendag gehouden en zo nu en dan bezoeken de koren van het Duitse Horstmar en Zutphen elkaar en wordt er samen gezongen en opgetreden. "Maar ook rond Kerst doen we van alles", legt dirigent Paul Michèl uit. We geven ook dit jaar optredens aan de bewoners van de Bornhof, het Elizabeth en de IJsselflat. Tania Kross is er dan niet bij, daarvoor moeten mensen echt naar de Buitensoos komen."

www.ijsselzangers.nl