Het team van Pronto Zutphen met links op de bank bedrijfsleider Mark Wolters. Foto: Luuk Stam
Het team van Pronto Zutphen met links op de bank bedrijfsleider Mark Wolters. Foto: Luuk Stam Foto:

Pronto Zutphen pakt uit met woonparty

ZUTPHEN - De Zutphense woonwinkel Pronto is op woensdagavond 22 november te bekijken onder het genot van een hapje en een drankje. Ook zijn er meerdere kraampjes met lekkernijen van lokale ondernemers en staat er voor iedere bezoeker een gratis goodiebag klaar.

Door Luuk Stam

Pronto huist pas sinds juni van dit jaar in Zutphen, maar de landelijk opererende keten bestaat al veel langer. Om precies te zijn 25 jaar. Dat heugelijke feit gaat ook in Zutphen niet onopgemerkt voorbij. Tijdens de speciale woonparty is in een sfeervolle ambiance de nieuwe collectie te bekijken en stelt het personeel zich voor. Het eerste half jaar in Zutphen zit er voor Pronto bijna op. Het 15-koppige team dat de nieuwe meubelzaak runt, is zeer tevreden. "Het bevalt hier heel goed", geeft bedrijfsleider Mark Wolters aan. "Er zit groei in de aanloop en we krijgen het vertrouwen van de mensen. Dat is heel mooi om te merken."
Wie een ronde door de showroom van Pronto maakt, wandelt van huiskamer naar huiskamer. In totaal zijn het er niet minder dan 34, aangekleed tot in de kleinste details. Allemaal dienen ze puur ter inspiratie. "Alles wat je ziet, is maar een voorbeeld van wat er kan", verduidelijkt Wolters. "Uiteindelijk bepalen de mensen zelf hoe ze het precies willen hebben."

Dat geldt werkelijk voor alles. Zo kan iemand een bank die als blauwe hoekbank in de showroom staat, ook als grijze tweezitter bestellen. "Op elke bank is een hele collectie aan stoffen mogelijk", verklaart Wolters. In de showroom hangen dan ook vele stalen die inzicht geven in het brede scala aan mogelijkheden. Ook alle kasten, tafels, vazen en andere decoratieproducten zijn te koop. Wie een keuze heeft gemaakt, komt uit in het magazijn. Veel van wat er in de showroom staat, is ook direct op voorraad. Voor de meeste zitmeubelen is dat anders. Hiervoor geldt het zogeheten snel-leverprogramma. "Dat wil zeggen dat we het product in de meeste gevallen binnen vier weken kunnen leveren", legt Wolters uit.

De bedrijfsleider noemt de open en oprechte handelswijze van Pronto als één van de grootste kwaliteiten van het bedrijf. "Wij adviseren mensen op een eerlijke wijze over de inrichting van hun woonkamer, zonder allerlei prijsdruk", zegt Wolters. "Dat is ook het mooie aan dit werk. Het omgaan met mensen en ze op een positieve manier voorzien van goed woonadvies."

De woonparty begint op woensdag 22 november om 19.00 uur en is toegankelijk voor 350 bezoekers. Geïnteresseerden dienen zich vooraf aan te melden via de website. Wie dat doet, is ook direct zeker van een goodiebag. "Een goed gevulde goodiebag", belooft Wolters. "Maar wat er precies in zit, dat blijft nog een verrassing."

www.prontowonen.nl

'Wij denken dat de ondersteuning van de inwoners gerichter en efficiënter kan'

Vervolg van voorpagina

ZUTPHEN - De colleges van de twee gemeenten die ieder voor hun eigen uitdagingen staan, zo is Lochem een plattelandsgemeente en Zutphen een stad, zijn het erover eens dat de ondersteuning het best dichtbij en rechtstreeks aan de inwoners geboden moet worden zodat zij snel weten waar ze moeten zijn en dat ze de ondersteuning krijgen die bij hen past.

Wijkteams
Het nieuwe beleid moet weliswaar nog handen en voeten krijgen, maar de contouren van de ondersteuning op het gebied van zorg, werk, inkomen en participatie zijn al wel zichtbaar in Zutphen. "Wij denken dat de ondersteuning van de inwoners gerichter en efficiënter kan door het dichtbij aan te bieden via de wijkteams", vertelt De Jonge. "Die wijkteams willen we anders in gaan richten. In een wijk waar veel werkloze jongeren zijn leg je bijvoorbeeld de nadruk op andere kennis en expertise dan in een wijk waar juist veel eenzame ouderen zijn." Daarboven komt een stedelijk expertteam met veel kennis en ervaring op vele gebieden waar de wijkteams gebruik van kunnen maken.

Werkbedrijf
Zutphen nam recent al een voorschot op het dichter bij de inwoners brengen van ondersteuning met de oprichting van het Zutphens Werkbedrijf. Met ingang van 1 januari 2019 moet deze organisatie zich volledig richten op het aan het werk krijgen en houden van inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt, zowel betaald als onbetaald. Het Zutphens Werkbedrijf moet alle taken op het gebied van werk - die nu nog worden uitgevoerd door Delta en Het Plein - overnemen, zodat er één aanspreekpunt voor dit thema komt.

Dienstverlening Het Plein blijft gegarandeerd
Voor 1 januari 2019 willen de beide gemeenten duidelijk hebben op welke wijze de taken van Het Plein worden overgeheveld en wat de financiële consequenties zijn. Ook moet er een goed plan komen te liggen voor de medewerkers van Het Plein. De Jonge verwacht echter dat er door deze verandering niet veel banen zullen verdwijnen. Binnen Het Plein is 130 fte werkzaam, waarvan een deel in dienst is en een deel wordt ingehuurd. Naar verwachting zal net als voor de werkgelegenheid, de financiële impact te overzien zijn. "De taken en hoeveelheid werk blijven hetzelfde, we gaan het alleen anders doen." Centraal tijdens de overgangsperiode staat dat de dienstverlening van Het Plein gegarandeerd is en dat inwoners en cliënten geen hinder ondervinden.

Vragen
De gemeente Zutphen laat weten dat enkele klanten van Het Plein vragen hebben gesteld naar aanleiding van het besluit om te stoppen met Het Plein. 'Betekent dit besluit iets voor mijn uitkering, houd ik mijn voorziening of heeft het gevolgen voor mijn Persoonsgebonden Budget?', zijn enkele vragen die gesteld werden. De gemeenten Zutphen en Lochem laten weten dat het besluit om de taken van Het Plein vanaf 2019 anders te gaan organiseren hier geen invloed op heeft. Voor inwoners verandert er dus niks als gevolg van dit besluit. Het Plein zal haar klanten persoonlijk informeren als de taken worden overgedragen aan de gemeenten. "De klanten van Het Plein weten hierdoor tijdig bij welke organisatie zij moeten zijn en wie de nieuwe contactpersoon wordt."

Definitief besluit in 2018
Nu de colleges het algemeen bestuur hebben gevraagd een plan op te stellen voor de ontmanteling van Het Plein, is het wachten op het advies van de Ondernemingsraad. Daarna, in de eerste helft van 2018, besluiten de colleges dan definitief over de beëindiging en zullen de wegen van Zutphen en Lochem na negen jaar Het Plein scheiden.