U14-1 tegen Rotterdam
U14-1 tegen Rotterdam harrie Kuizenga

Hanze Stars basketbal maakt gehakt van team Rotterdam

ZUTPHEN - Afgelopen zaterdag waren er zes wedstrijden voor basketballend Zutphen. De twee landelijk spelende teams moesten allebei spelen tegen Rotterdam Basketbal. Als eerst moesten de jongeren onder 14 jaar aantreden. Al snel werd orde op zaken gesteld; via de kwartstanden 22-3 46-7 en 73-13 werd de eindstand van 100-32 bereikt. De u14 staat nog steeds ongeslagen bovenaan. Volgende week staat de kraker in en tegen het ook nog ongeslagen Groningen op het programma.

De u12 speelde ook tegen Rotterdam. Hier werd wat meer tegenstand geboden maar een spannende wedstrijd werd het niet. 91-67 voor Hanze Stars Zutphen.

Bij de u18 werd het wel spannend. Doordat coach Klijnsma zelf een wedstrijd moest spelen met heren 1, zat Frank v/d Linden op de bank in Harderwijk waar Rebound de gastheer was. Na een zeer stroef eerste kwart (17 punten achterstand) werd er overgeschakeld naar een strakke pressing. Hierdoor kon Hanze Stars weer goed bijkomen. Vlak voor tijd stond Zutphen drie punten voor maar wist Rebound met een driepunter een verlening af te dwingen. In de extra tijd trok Hanze Stars aan het kortste einde en was het verlies een feit: 79-77 (na verlenging).

Ook het eerste herenteam had ook een spannende wedstrijd. Ze speelden tegen Wyba uit Wychen. Helaas werd er nipt verloren: 56-62.

De u14-3 speelde in Rhenen tegen medekoploper Black Stars. Hanze Stars kon helaas niet genoeg weerstand bieden en zo moest het team van Jacques en Ties de Groot de eerste verliespartij incasseren: 79-30.

Tot slot verloor ook heren 2 in Deventer ruim van Isala: 79-30

Volgende week 5 thuiswedstrijden in sporthal de Mene: om 10.30 uur speelt de u14-2 tegen Valley Bucketeers uit Nijverdal. Om 12.15 uur speelt u18 ook tegen Nijverdal. 14 uur heren 1 tegen Challange uit Beuningen; 15.45 speelt heren 2 tegen Twello en tot slot om 17.30 uur speelt u16 tegen Ceres Emmeloord. Deze wedstrijden zijn allen te zien aan Markolle 1 in Zutphen. U bent van harte welkom om te komen kijken (gratis!).


FC Zutphen speelt thuis tegen ASV Dronten

ZUTPHEN - FC Zutphen treedt zaterdag thuis aan tegen ASV Dronten, dat de negende positie in neemt met acht punten uit zeven wedstrijden. FC Zutphen staat laatste met drie punten uit zeven wedstrijden en na de zware nederlaag in Emmeloord, ook met het slechtste doelsaldo. ASVD boekte in de laatste competitie wedstrijd, twee weken geleden, een knappe 1-3 uit overwinning bij Vroomshoopse boys. De overwinning was dik verdiend, en de ploeg speelde volwassen. Afgelopen zaterdag werd het team in het beker toernooi verrast door derde klasser Olympia "28 uit Hasselt. Deze van ouds her gerenommeerde club zorgde voor een enorme stunt door het twee klassen hoger spelende ASVD met 4-3 te kloppen.

FC Zutphen is er dan ook alles aangelegen om het geschonden blazoen op te vijzelen door de punten zaterdag in Zutphen te houden. Het zou kunnen betekenen dat men de gehate laatste plaats kan verlaten, maar zo ver is het nog lang niet. ASVD beschikt over een ervaren ploeg dat vorig jaar nog in de Hoofdklasse speelde, en dat in ieder geval uit de gevarenzone weg wil.

FC Zutphen heeft van de drie thuiswedstrijden er twee gelijk gespeeld tegen Vroomshoopse boys en SDVB, en heeft dit seizoen nog geen overwinning behaald. Na de rustdag van afgelopen zaterdag zal alles in het werk gesteld moeten worden om op de vertrouwde thuis basis de eerste overwinning te behalen.

Zo langzamerhand wordt de selectie weer wat breder. Afgelopen zaterdag speelden een aantal jongens die met langdurige blessures kampten, weer mee met het 2e elftal. Het is daarom goed dat er weer wat meer keuzemogelijkheden zijn.
Het is volstrekt duidelijk bij iedereen dat FC Zutphen een heel moeilijk jaar tegemoet gaat. De doelstelling van handhaving in deze klasse kan alleen worden gehaald met keihard werken, de gelederen gesloten houden, en zorgen dat je er met zijn allen als team staat. Het veld- en combinatiespel was zelfs in Emmeloord niet eens zo slecht. Op basis daarvan zal de kwaliteit verbeterd moeten worden, en zal een ieder moeten werken aan zijn minder goede punten.

Als je daar met elkaar van overtuigd bent is het een prachtige uitdaging om als team deze doelstelling proberen te halen.
Allemaal is men benieuwd of daar zaterdag een begin mee kan worden gemaakt.
Het 2e elftal speelt zaterdag uit bij rode lantaarndrager DOS "37 in Vriezenveen. De wedstrijd begint om 14.30 uur. Het zal belangrijk zijn deze tegenstander niet te onderschatten. Het 2e elftal neemt samen met Den Ham de koppositie in, en is nog steeds ongeslagen. Nadeel is dat er vaak in wisselende samenstelling wordt gespeeld, maar trainers en begeleiders van dit elftal zorgen er toch steeds weer voor dat er een team staat. En als er in het 1e elftal een beroep op deze jongens wordt gedaan staan ze er met volle overtuiging.
Zaterdag om 16.30 uur weten we hoe de jongens het er af hebben gebracht, en of er met optimisme de volgende periode kan worden ingegaan.


KVZ zorgt voor spektakel in Hanzehal

ZUTPHEN - Zaterdag 11 november opende korfbalvereniging KVZ het zaalseizoen met een waar spektakel in de Hanzehal. De dag waarop de eerste wedstrijden in de zaalcompetitie werden gespeeld, greep KVZ aan om alle jeugdteams feestelijk te presenteren aan een bomvolle publieke tribune. De jeugdteams vormden met groen, zwart, wit gekleurde doeken de letter K V Z met daaronder een rode streep met in het midden een korf. Daarop lieten de Kangoeroes, de jongste korfballers in spé, zien hoe goed zij al kunnen schieten.

Niet alleen de jeugdspelers maar ook alle begeleiding daaromheen werd zaterdag tijdens de teampresentatie in het zonnetje gezet. De trainers, de coaches, het wedstrijdsecretariaat, maar ook de ouders die wassen en rijden naar de uitwedstrijden door het hele land. Speciale aandacht ging uit naar de jeugdspelers die zich inzetten als assistent trainer/coach. Ook de cirkel eromheen van opa's en oma's en andere trouwe supporters, die deze dag zo ruim aanwezig waren op de tribune, werden niet vergeten. Samen houden zij KVZ 'alive and kicking' en dragen zij uit waar de club voor staat: 'KVZ Samen Sterk!'.

Voorafgaand aan de teampresentatie speelde KVZ 2 haar eerste thuiswedstrijd in de zaalcompetitie tegen MIA 2. De jonge ploeg van KVZ verdiende eigenlijk wel een punt. Gretigheid, gecombineerd met onervarenheid, leidde met name in de slotfase tot verkeerde keuzes en nekte de ploeg in de laatste minuut. KVZ 2 verloor met 18-19.

Na de teampresentatie speelde KVZ 1 tegen Rapid 1 een spannende wedstrijd, waarbij het publiek met trommels en KVZ-kreten goed van zich liet horen. Een voorsprong van KVZ in de beginfase van de wedstrijd werd gevolgd tot een achterstand van 4 doelpunten in de eerste fase van de 2e helft. Door keihard als team te blijven werken, kwam KVZ terug in de wedstrijd en won de wedstrijd met 25-24. Hier heeft de ploeg onder leiding van Elmar Hesselink naar toe gewerkt en op gewacht. Hij had er niet veel woorden voor: "Geweldig gewoon!"

U14-1 tegen Rotterdam. Foto: Harrie Kuizenga