Muziekconcours MBGF in Zutphen. Foto: Archief MBGF
Muziekconcours MBGF in Zutphen. Foto: Archief MBGF

Muziekconcours met 1200 muzikanten

ZUTPHEN - Maar liefst 28 muziekverenigingen uit Gelderland en Flevoland doen met totaal 1200 muzikanten mee aan de concertconcoursen die op 18, 25 en 26 november worden gehouden in de Hanzehof in Zutphen. De organisatie van dit muzikale spektakel is in handen van de Muziekbond Gelderland Flevoland (MBGF).

Zeventien van de 28 deelnemers zijn aangesloten bij de MBGF, de andere harmonie- en fanfareorkesten en een brassband komen vanuit het hele land naar Zutphen, om in de Hanzehof muziek te maken. Elk orkest geeft een concert dat wordt beoordeeld door een deskundige jury. Hoewel er meerdere redenen zijn waarom een muziekvereniging aan een concours deelneemt, is die beoordeling belangrijk voor dirigent en orkestleden. Uit de regio Achterhoek doen de volgende orkesten mee: AMDG uit Wehl, De Eendracht uit Aalten, Crescendo uit Hengelo (Gld), Prinses Juliana uit Zelhem, Concordia uit Beltrum, Kunst na Arbeid uit Ulft, St. Marinus uit Zevenaar, Antonius uit Vragender en Westendorps Fanfare. Daarnaast schreven zich orkesten uit Haaksbergen, Eerbeek, Voorst en Spankeren in voor het concours.

Dat het concours populair is blijkt uit de vele aanmeldingen. Er schreven zich zoveel orkesten in dat de muziekbond naast het vaste weekend op 25 en 26 november een extra concoursdag op de agenda moest zetten, deze staat op 18 november gepland. Elk orkest krijgt een eigen gastheer of gastvrouw die de muzikanten de weg wijst. Op 25 en 26 november zijn het de leden van de Christelijke Muziekvereniging Crescendo uit Hengelo (Gld) die de orkesten begeleiden. Op 18 november neemt deze muziekvereniging zelf deel aan het concours en zullen leden van Muziekvereniging St. Jan uit Kilder de begeleiding verzorgen.

De punten zijn belangrijk, maar er zijn ook andere redenen om aan een concours deel te nemen. Een concours is een middel om het niveau van het orkest te meten. De jury geeft vaak nuttige adviezen en tips die gebruikt kunnen worden om het niveau te handhaven of om verschillende onderdelen binnen het orkest te verbeteren. Los van het concours is ook de voorbereiding van groot belang. De muzikanten hebben intensief op een aantal stukken gerepeteerd, waarbij alle puntjes op de i zijn gezet. In aanloop naar het concours hebben veel orkesten deelgenomen aan groepsrepetities, studieweekenden en/of try-outconcerten.

De jury bestaat uit Fried Dobbelstein, Arie Stolk en Durk Lautenbach. Zij hebben allen als dirigent hun sporen in de muziek verdiend. Elk orkest wordt beoordeeld op items als intonatie, klankvorming, techniek, articulatie, dynamiek en muzikale uitvoering. De moeilijkheidsgraad van de muziek die gespeeld wordt past bij het niveau van het orkest. Afhankelijk van het aantal behaalde punten valt er een prijs te behalen. Op 18 november maken vijf harmonieorkesten uit de derde divisie hun opwachting, op deze dag geeft het onderlinge wedstrijdelement extra lading aan het evenement.

www.mbgf.nl
Facebook: MBGF, muziekbond Gelderland Flevoland