Annemiek en Dederiek (r). Foto: Anouk  Plantinga
Annemiek en Dederiek (r). Foto: Anouk Plantinga Foto:

Oproep aan boeren, burgers en
buitenlui: Ontmoet!

ZUTPHEN - Ontmoeten. We doen het voortdurend, dag in, dag uit ontmoeten we allerlei mensen. Maar staan we daar wel eens bij stil? Ken je je buren? Wie wonen er eigenlijk nog meer in je wijk, in je dorp of stad? Tijdens de Week van de Ontmoeting wordt bewust ruimte voor de ontmoeting gemaakt op verschillende manieren. De Week van de Ontmoeting wordt dit jaar voor de derde keer georganiseerd door de Stadsonderneming Zutphen van 5 tot en met 11 november. Er worden verschillende activiteiten georganiseerd, sommige al bekend van vorige edities, andere zijn nieuw.

Door Anouk Plantinga

Zo is er de Gouden Wandeling door Annemiek van der Velden. Twee keer een ommetje maken door de stad, echter niet zo maar een ommetje. Annemiek: "De Gouden Wandeling is bedoeld als een ontmoeting met jezelf en met anderen. Tijdens de wandeling krijgen de deelnemers vragen en kleine opdrachten. Je hebt plezier in het samen lopen door de stad, gebruikt actief je zintuigen en je wisselt uit wat je tijdens de wandeling ervaart. Ik wandel vanuit mijn praktijk ook met mensen. Het is een makkelijke en toegankelijke manier is om jezelf en de ander te ontmoeten. De natuur en alles wat zich voordoet tijdens de wandeling worden daarin meegenomen. Ook ik laat me verrassen. Iedereen kan gewoon meelopen, je hoeft er geen goede conditie voor te hebben."

Dederiek Daum was vanaf het begin betrokken bij de Week van de Ontmoeting die de eerste keer samenviel met de Week van de Eenzaamheid. Die naam vond de organisatie niet zo erg positief, dus maakten ze er de Week van de Ontmoeting van. Tijdens een van de besprekingen ontstond het idee om met storytelling te gaan werken en dat nam Dederiek op zich. Op meerdere momenten tijdens de ontmoetingsweek gebruikte ze het vertellen van een verhaal om tot een gesprek te komen. Dat gaat ze ook nu weer doen. Dederiek: "Storytelling is steeds belangrijker geworden. We zijn allemaal wandelende boeken, de verhalen zitten in ons lichaam. Beelden, symbolen en metaforen in een verhaal raken jouw persoonlijke verhaal. Daar begint de ontmoeting, met jezelf en met elkaar. Na het vertellen van het verhaal ontstaat er vanzelf een gesprek. Ik nodig iedereen van harte uit om mee te doen."

De Week van de Ontmoeting begint met een Ontmoetingsfeest voor Vrouwen vanuit de Facebookgroep Zussen rond Zutphen. Trek je aan het 'Touwtje uit de Brievenbus', dan is het naast samen lunchen nog een beetje een verrassing wat je gaat beleven. Samen mozaïek maken aan de stamtafel bij Jelle Hainje is ook een manier om te ontmoeten en voor de fijnproevers is er het Werelddiner en de Soep uit de Buurt. De kaarten voor de Flessenpost zijn inmiddels alweer verstuurd en met een beetje geluk gaan veel inwoners van de gemeente Zutphen elkaar verblijden met een leuke kaart en daarop wellicht een persoonlijke boodschap op de deurmat. De meeste activiteiten worden georganiseerd van uit Proeflokalen en het Odensehuis. Op de website en op de Facebookpagina Week van de Ontmoeting is het hele programma te vinden. Opgave voor deelname is gewenst en voor een aantal activiteiten noodzakelijk en kan via de desbetreffende e-mailadressen die aan elke activiteit op de website gekoppeld is.


stadsondernemingzutphen.nl