Het is interessant om een kijkje te nemen in het wagenpark van de politie. Foto: Meike Wesselink
Het is interessant om een kijkje te nemen in het wagenpark van de politie. Foto: Meike Wesselink Foto: Het is interessant om een kijkje te nemen in het wagenpark van de politie. Foto: Meike Wesselink

Weekendschool op bezoek bij de politie

Zutphen - Er staan de kinderen van weekendschool De Wereldwijzer nog heel wat spannende uitjes te wachten dit seizoen; een bezoek aan de rechtbank, de bakker, de garage, een kunstenaar. Kinderen uit groep 7 en 8 van verschillende Zutphense scholen namen afgelopen zondag 29 oktober een kijkje in de raadzaal of bij de politie. Omdat het leerzaam is om niet alleen school, maar ook de wereld daarbuiten te onderzoeken.

Door Meike Wesselink

Nieuwsgierige en slimme kids die wel wat extra uitdaging kunnen gebruiken, spijkeren hun kennis bij op de Wereldwijzer. Saaie schoolbanken komen er niet aan te pas. De kinderen krijgen een kijkje in de wereld van uiteenlopende beroepen. Terwijl de eerstejaarsgroep van De Wereldwijzer een echte raadsvergadering houdt in de raadszaal, krijgen de tweedejaars een rondleiding op het politiebureau. Superspannend om een kijkje te nemen in de cel, te onderzoeken hoe een blaastest werkt en hoe een politieauto er van binnen uitziet. De agenten van de Houtwal nemen uitgebreid de tijd voor de kinderen, het is dan ook heel leuk om die glimmende ogen te zien als de agenten uitleggen wat er allemaal bij het vak komt kijken. Op de vraag wie er later ook bij de politie wil, steken Zubeyde en Deniz hun hand op. Maar terwijl Zubeyde vertelt hoe gaaf ze die snelle auto's vindt, komt ze tot de ontdekking dat ze het eigenlijk veel leuker vindt om de kleding voor de politie te ontwerpen. De uniformen die de agenten dragen vindt ze best aardig, maar zelf zou ze toch voor andere kleuren kiezen. Agent Frans legt uit dat de felle kleuren op zijn uniform niet voor niets zijn gekozen en dat hij bij de politie is gegaan omdat hij graag mensen wil helpen. "Het is niet zo dat we met snelle auto's door Zutphen racen hoor, ik denk dat je het vooral leuk moet vinden om mensen te helpen", legt hij uit. Zubeyde besluit dat ze toch maar van haar afhankelijke carrièrekeuze afziet, maar Deniz is nog steeds vastbesloten om later bij de politie te gaan. Zijn broer is ook agent en hij vertelt Deniz er vaak over.

Zutphense Uitdaging
De weekendschool is een initiatief van de Zutphense Uitdaging. Het is aan basisscholen om kinderen aan te dragen; kinderen met potentie die zich via de weekendschool wat extra kunnen oriënteren op de beroepenwereld. Coördinator Marc Nagtegaal: "We vinden het belangrijk dat de kinderen iets meekrijgen over burgerschap, techniek, kunst; zaken die direct verwant zijn aan de maatschappij. De eerstejaars groep oriënteert zich op wat er zoal is en de tweedejaars gaan al echt dieper in op de materie."

Het zijn vrijwilligers, bedrijven en instanties die De Wereldwijzer mogelijk maken. Nagtegaal: "Dit jaar heeft Albert Heijn De Brink De Wereldwijzer gesponsord om de kinderen voedseleducatie te kunnen bieden. Voedselcoach Gea Oosterveld gaat zich daar over ontfermen. En zo hebben we ieder jaar bijzondere activiteiten die we de kinderen kunnen aanbieden."

weekendschooldewereldwijzer.nl


Bijna alle leden waren betrokken bij verbouwing

Vervolg van voorpagina

ZUTPHEN - De kleine keuken heeft een opknapbeurt gekregen, er is een extra toilet bijgekomen en het dak is gerenoveerd. In de kerkzaal zelf zijn geen ingrijpende veranderingen gepleegd, afgezien van het altaar dat iets kleiner is gemaakt. De hervormde gemeente Zutphen heeft ongeveer 65 leden uit Zutphen, Steenderen, Brummen, Hengelo, Hall en Doetinchem die op zondag de dienst van 10.00 uur of van 17.00 uur bijwonen. Bijna alle leden waren betrokken bij de verbouwing en ook bijna alle leden waren bij de officiële opening. Net als de subsidieverlenende instanties, de zustergemeenten en oud-leden van de gemeente.