De 30.000ste bezoeker, Jowi Dopper-Koppers uit Vlaardingen, werd in het zonnetje gezet. Foto: Gerard Kiezebrink
De 30.000ste bezoeker, Jowi Dopper-Koppers uit Vlaardingen, werd in het zonnetje gezet. Foto: Gerard Kiezebrink Foto:

Fluisterbootschippers begroeten de 30.000ste bezoeker

ZUTPHEN - Zaterdagmiddag 28 oktober werd de 30.000ste bezoeker voor een rondvaart in een van de fluisterboten in het zonnetje gezet. Voorzitter Jan Nieuwburg verwelkomde Jowi Dopper-Koppers uit Vlaardingen en overhandigde haar een mooie bos bloemen, waarna het gezelschap een mooie tocht maakte over de Zutphense wateren. De muzikanten van het fluisterbootkoor zorgden voor een muzikale noot.

Door Gerard Kiezebrink

Jan Nieuwburg maakte tevens bekend dat hij na twintig jaar het voorzitterschap naast zich neerlegt. Hij geeft het stokje over aan Henk-Jan Bouwhuis, die per 1 november voorzitter wordt. Nieuwburg blijft overigens wel actief als schipper op 'zijn' fluisterboot. Vanwege de naderende wintermaanden zullen de vaartochten van de fluisterboten binnenkort weer stoppen. De boten worden dan uit het water gehaald en gaan voor onderhoud naar 'de Werf', waar ze onder andere worden voorzien van een nieuwe laklaag. Ook werd uitgesproken dat er plannen zijn om de steiger, tevens opstapplaats van de fluisterboten, meer richting de stad te verplaatsen en dat er mogelijk een lift gaat komen voor rolstoelers.


Kunst in het Leeuwenhuisje

ZUTPHEN - Vanaf 6 november is het weer kunst snuiven geblazen in het Leeuwenhuisje Rijkenhage 1 in Zutphen. De kunstenaars zullen naast het tonen en/of verkopen van hun werk een interactieve manier van kunst beleven aanbieden aan het publiek. Tot eind maart is er bijna iedere week iets nieuws te zien. Annemiek Scharff opent de reeks met een expositie van haar papierkunst van 6 tot 19 november. Overige deelnemende kunstenaars zijn Annemiek Scharff, Robbert Buys, Marianne Polhout, Patrick van Gemert, Walhallab, Carla Nederbragt, Henny Ferwerda, Minca Nijboer, Bertje van Delden, Karolien Blankers, Marianne Plug, Kim van IJzendoorn, Jeanette Schneider.


www.kunstzutphen.nl


Feestelijke afronding natuurherstel

GORSSEL - Feest bij de Marke Gorsselse Heide. Het natuurherstel bij dit prachtige natuurgebied tussen Harfsen, Joppe en Gorssel is klaar. Wat nog niet zo lang geleden een militair oefenterrein was, is nu een natuurparel van de eerste orde. De provincie Gelderland bestempelt het gebied nu als het belangrijkste natte heideterrein van de provincie. Met een grote bijeenkomst in de Hervormde Kerk in Gorssel rondde de Marke maandag 30 oktober het natuurherstelplan af.

Zo'n 125 belangstellenden volgden onder leiding van Lochems' burgemeester Sebastiaan van 't Erve de verschillende toespraken. "De natuur is veel mooier geworden dan gedacht" complimenteerde landschapsecoloog Harm Smeenge die het natuurherstelplan heeft gemaakt. "Een parel waar we trots op mogen zijn", vulde gedeputeerde Jan Jacob van Dijk aan. Ook oud-minister Cees Veerman stak de loftrompet. Initiatiefnemer Jacques Duivenvoorden, tegenwoordig rentmeester van de heide, kreeg alle lof toegezwaaid. Ook was er een presentatie van het boek Marke Gorsselse Heide, geschreven door journalist Hans Siemes en voorzien van prachtige foto's van natuurfotograaf Hans Menop uit Barchem en van leden van de Marke. Een uniek verhaal van een inwonersinitiatief om een natuurterrein te beheren. De Stichting Marke Gorsselse Heide sloeg daarvoor de handen ineen met IJssellandschap, dat rondom Deventer een krans van landbouwgronden, natuur en bos onder haar hoede heeft.

De bijeenkomst betekende ook het startschot om donateurs te werven voor de Gorsselse Heide. Bestuurslid Peter Schrijver van de Marke reikte het eerste certificaat voor een Heidemaatje uit aan Ed van Venrooy. Hij is secretaris van de stichting en draagt het stokje over aan Willem Rienks die de functie overneemt.


MTB wintercompetitie ETP Zutphen

ZUTPHEN - Op zaterdag 4 november 2017 om 09.30 uur vindt de start van de zesde editie van de Veluwse MTB wintercompetitie plaats op het cross parcours bij Wielersportvereniging ETP Zutphen, Laan naar Eme 95. Meer informatie op de websites.


mtb-competitie.nl

etp-zutphen.nl/evenementen/veluwse-wintercompetitie