Afbeelding
Foto:

'Betutteling maakt dat ze in verzet komen'

Zutphen - Robin Woestenenk is een van de jongerencoaches van 2GetThere. Vanmiddag bezoekt ze met één van de meiden die ze begeleidt Het Plein om te praten over de mogelijkheden voor werk. Robin heeft al vijfendertig jongeren begeleid of is daar nog mee bezig. Met elkaar omgaan op basis van gelijkwaardigheid en écht luisteren is volgens Robin dé manier om binnen te komen bij jongeren die ergens in zijn vastgelopen of dat dreigen te doen.

Door Meike Wesselink

Een belachelijk eenvoudig maar doeltreffend concept dat Susanne ten Doesschate-Boekelman ontwikkelde. Want wie kan nu beter in gesprek met jongeren dan jongeren zelf? GroenLinks-raadslid Liza Luesink wist 2GetThere naar Zutphen te halen. De cijfers van het eerste proefjaar liegen er niet om. Gemeente Zutphen stelde zich ten doel om 75 jongeren te bereiken, maar 2GetThere wist er 98 te benaderen. 45 jongeren zitten nog in het traject, 53 hebben het afgerond. Van hen pakten er 25 hun school of studie weer op of kozen een andere opleiding. Veertien jongeren gingen aan het werk, drie begonnen een stagetraject en acht jongeren werden begeleid naar verdere hulpverlening. Annelies de Jonge presenteert de cijfers met zichtbare trots. "Het was even zoeken naar de juiste samenwerking met Het Plein, maar 2GetThere blijkt er juist een uitstekende aanvulling op. De jongerencoaches weten jongeren via hele andere kanalen te vinden. Jongeren delen het succes met hun vrienden die vervolgens ook de weg naar 2GetThere weten te vinden." Of het project, dat nog tot juni 2018 als pilot blijft draaien, een vervolg krijgt wordt na de testperiode geëvalueerd.

"Jongeren willen helemaal niet ergens in vastlopen of stoppen met hun school. Het is de betutteling die maakt dat ze in verzet komen", weet Robin uit eigen ervaring. De acht jongerencoaches die in Zutphen actief zijn, zijn allemaal ervaringsdeskundige; hadden problemen met hun ouders, met geld, drugs, het vinden van hun draai. Alle acht coaches hebben daarom ook een geheel eigen wijze om jongeren te benaderen. Robin neemt vooral de meiden die ze begeleidt mee naar de sportschool om hen kennis te laten maken maken met kickboksen. "Alle make-up gaat er af en we gaan gewoon helemaal stuk. Daar krijgen die meiden zelfvertrouwen van."

De problematiek die de coaches tegenkomen is heel divers. "Meestal is het multiproblematiek en spelen er problemen thuis, bij instanties waar jongeren lopen en zijn er ook nog problemen met bijvoorbeeld geld of drugs. Maar een extra focus ligt er hier in Zutphen wel op drugs", merkt initiator Susanne ten Doesschate-Boekelman op. Waar precies het mee te maken heeft, weet ik niet, wellicht omdat er voor jongeren gewoon niet veel te doen is in de stad. In ieder geval is er soms gewoon weinig perspectief voor hen en voelen jongeren zich niet gesteund. Waar het eenvoudigweg om gaat is aandacht."


www.2gettherecoaching.nl