Achterzijde Mobilisatie- Oorlogskruis. Foto: PR
Achterzijde Mobilisatie- Oorlogskruis. Foto: PR Foto:

Zoektocht naar familie van de overleden
sergeant Henri Dekker uit Warnsveld

WARNSVELD - Luitenant kolonel b.d. Jacques Brijl uit Den Haag helpt familieleden van 'vergeten' oorlogshelden bij het (alsnog) krijgen van erkenning voor de heldendaden van een gesneuvelde dierbare, veelal in de vorm van een Mobilisatie Oorlogskruis of Ereteken voor Orde en Vrede. Aan de redactie van deze krant de vraag voor een oproep naar familieleden van Henri Dekker, geboren op 21 mei 1915 in Warnsveld. Dekker, Militie Sergeant (Stadswacht) bij het Koninklijk Nederlands Indisch leger, sneuvelde op 13 maart 1942 bij het dorp Porsea in Sumatra (Indonesië). Het werkelijke beroep van Henri was werknemer (assistent) op een onderneming van de Rubber Cultuur Maatschappij Amsterdam op Sumatra (omgeving Medan). Familieleden kunnen contact met Jacques Brijl opnemen via onderstaande gegevens.

"Mijn bedoeling daarbij is om er voor te zorgen dat wijlen Henri Dekker alsnog postuum het 'Mobilisatie- Oorlogskruis' eervol toegekend krijgt en de versierselen van de onderscheiding met de bijbehorend document aan de familie wordt uitgereikt/toegezonden wordt.", zo laat de luitenant kolonel weten. De veteraan, die zelf menig onderscheiding in ontvangst mocht nemen en geridderd is, zet zich sinds zijn pensionering volop in voor families die tijdens de Tweede Wereldoorlog hun echtgenoot, (groot) vader, oom of neef hebben verloren in Zuid-Oost Azië. "Ik zie graag dat familie van deze mannen, die toen deel uitmaakten van onder andere het KNIL (Koninklijk Nederlands Indisch leger), alsnog voor hun overleden familielid postuum een onderscheiding door het Ministerie van Defensie toegekend krijgen." Het gaat hier om Nederlandse militairen, die tijdens WOII waren geëxecuteerd, gefusilleerd, gesneuveld, verdronken of door tropische ziekten waren overleden.

De ex-landmachtmilitair heeft met zijn belangeloze inzet al talloze families weten te helpen aan een erkenning voor hun 'oorlogsheld'.

Om voor eervolle onderscheiding voor een overleden familielid alsnog in aanmerking te kunnen komen, kan de betrokken familie contact opnemen met Jacques Brijl. Hij controleert de ontvangen gegevens met die bij Defensie en schrijft vervolgens een uitgebreid verzoekschrift aan het ministerie, voor het alsnog postuum toekennen van de onderscheiding. Als de aanvraag wordt gehonoreerd (wat meestal het geval is), neemt Brijl contact op met de familie. Na toekenning worden tenslotte de versierselen van de onderscheiding aan een lid van de familie uitgereikt/toegezonden.

Jacq. Z. Brijl, dr. R.J. Fruinstraat 40, 2552 LD Den Haag

bimbo.b@casema.nl