Het huidige team van de Bevers, v.l.n.r.: Gerben Sijbers, Anouk van Laar-ter Dorsthorst, oprichter Alexander van der Zel, Hanneke de Oude, Henk Bergman, Rozemarijn Schut en Liesbeth de Oude. Foto: PR
Het huidige team van de Bevers, v.l.n.r.: Gerben Sijbers, Anouk van Laar-ter Dorsthorst, oprichter Alexander van der Zel, Hanneke de Oude, Henk Bergman, Rozemarijn Schut en Liesbeth de Oude. Foto: PR Foto:

Bevers Scouting Jan van Riebeeck bestaan tien jaar

EEFDE - De meeste kinderen zijn bij de scouting gestart als welp. Toch bestaan de bevers al sinds 1979. In 2007 besluiten Lydia Beekman en Alexander van der Zel om ook bij Jan van Riebeeck in Eefde een beverspeltak op te richten, Op deze manier kunnen ook kinderen van 5 tot 7 jaar plezier beleven op scouting.

Alexander kan zich de eerste opkomst nog goed herinneren. Het regende en ze zijn direct goed begonnen met twintig kinderen. Hij als Langer Doener en Lydia als Pompedom in het toenmalige thema, het land Hotsjitonia. Nu, tien jaar verder, hebben het thema en het clubhuis een flinke make-over gehad. De kinderen spelen in het dorp Hotsjitonia waar de leiding ze meeneemt door acht activiteitengebieden, nu met een team van twee mannen en vier vrouwen sterk. Het jubileum werd 30 september groots gevierd met een beverdisco voor alle leden, inclusief feestcocktails, pannenkoek, zakjes chips en snoepzakje bij vertrek. Op dit moment zijn er negen bevers, maar meer bevers zijn altijd welkom. Kinderen tussen 4,5 en 7 jaar mogen gerust een keer kijken aan de Boedelhofweg 108 in Eefde. Iedere zaterdag vanaf 14.30 uur.


Programmabegroting 2018-2021 laat positief resultaat zien

ZUTPHEN - Niet zonder trots presenteerde verantwoordelijk wethouder Oege Bosch vorige week de programmabegroting 2018 - 2021. Een sluitende begroting met een positief resultaat dat wordt uitgesmeerd tot en met 2021. Het resultaat voor 2018 is bijna 647.000 euro, in 2020 loopt het zelfs op tot bijna 1,9 miljoen euro. Bedoeling was dat de begroting te lezen zou zijn op www.zutphen.nl, maar deze is nog niet gepubliceerd op de site. Wel is de begroting al in te zien via raad.zutphen.nl

"We hebben een financieel beleid gevoerd dat heeft geleid tot deze gezonde financiële situatie, waar een nieuwe raad en college straks in 2018 mee van start kunnen. We hebben ruimte gecreëerd om te kunnen blijven investeren in het focustraject, in de verbetering van de ambtelijke kwaliteit en we hebben reserves ingebouwd voor het sociaal domein. Ook kunnen we meegeven dat de gemeentelijke heffingen dit jaar niet verder worden verhoogd, afgezien van de inflatiecorrectie."

Een aanzienlijke investering staat er de komende jaren nog op de planning voor Poort van Zuid, waar de zwaarte met name in 2019 en 2020 komt te liggen (respectievelijk 3,2 miljoen en 2,2 miljoen), woningbouw in Leesten-Oost (zo'n 400 woningen) en Noorderhaven (zo'n 600 woningen), ontwikkeling van de bouwgronden op Helbergen, de Halvemaanstraat en Hof van Hesse worden verder uitgevoerd en het woningbouwproject aan de Halvemaanstraat wordt in 2018 afgerond. Ook de reconstructie van de Deventerweg vraagt een forse investering (1,6 miljoen).

Voor 2018 is er bijna 3,5 miljoen euro is gereserveerd voor de sociale wijkteams, de vrijwilligerscentrale en Buurtservice van Perspectief en wordt er ruim een miljoen euro geïnvesteerd in vroegtijdige signalering van risicogroepen. De Hanzehof kan weer rekenen op bijna 1,3 miljoen euro en er wordt 1,3 miljoen uitgetrokken voor verbetering van de ICT van de gemeentelijke organisatie.

Dat de begroting zo positief uitpakt, heeft volgens Bosch te maken met meevallers die de gemeente vanuit het Rijk heeft ontvangen, is er minder risico gelopen dan van tevoren was beraamd, is er bespaard op het verstrekken van subsidies en het ambtelijke apparaat en wordt er in de begroting meer risico genomen. Er wordt volgens een ander risicomodel gekeken omdat risico's zich niet allemaal tegelijk voordoen in dezelfde mate.

In november wordt de begroting voor besluitvorming aan de raad voorgelegd.