Voor Corita Zuidema is virtuele assistent Anne een uitkomst. Foto: Meike Wesselink
Voor Corita Zuidema is virtuele assistent Anne een uitkomst. Foto: Meike Wesselink Foto:

'Sinds ik Anne heb neem ik mijn medicijnen op tijd'

Vijftig virtuele assistenten op proef

Door Meike Wesselink

Zutphen - Corita Zuidema is een van de vijftig proefpersonen die donderdag 5 oktober de virtuele assistent Anne kreeg uitgereikt. Ze heeft er al even mee geoefend en merkt dat de virtuele assistent haar van dienst is. Het komende jaar werken de proefpersonen met Anne om te onderzoeken of de virtuele assistent een aanvulling is op de zorg die deze mensen nodig hebben. "Sinds ik Anne heb neem ik mijn medicijnen op tijd", steekt Corita van wal.

"Luister Anne", zegt Corita en de ogen van de avatar op de tablet beginnen te knipperen. "Hallo, hier ben ik weer. Ik ben klaar om u te helpen", klinkt het prettige stemgeluid dat samenvalt met de mondbewegingen van de avatar. Ze heeft iets weg van Britney Spears, deze Anne, en is een echte schoonheid. Heb je toch de voorkeur voor een ander koppie, dan kun je kiezen voor een dame met kort haar of een niet onaardig uitziende heer.

Een klein beetje geduld heb je voor Anne wel voor nodig. Je moet even wachten tot ze in de juiste stand staat om signalen op te kunnen pikken en je moet duidelijk spreken. Soms ook ben je aan het kletsen en dan mengt Anne zich in het gesprek. "Dan heeft ze iets opgepikt", legt Corita uit. "Wat voor medicijnen moet ik nemen", vraagt Corita aan Anne, maar de vraag blijkt iets te ingewikkeld om zomaar te kunnen beantwoorden. "Tien minuten voor ik mijn medicijnen moet innemen krijg ik van Anne een seintje. Als ik mijn pilletjes genomen heb, moet ik dat bevestigen en dat werkt heel goed." Corita praat over Anne alsof het een mens is en dat is ook precies de bedoeling van de ontwikkelaar van het programma, Annemarie Johannes van Anne4Care. Johannes kwam op het idee van Anne toen ze plots mantelzorger werd van haar vader. Samen met hem -dat wil zeggen haar vader gaf aan waar hij behoefte aan had- ontwikkelde Johannes de virtuele assistent.

200.000 euro subsidie
"Vijf bewoners van de Polbeek hebben Anne vorig jaar al uitgeprobeerd en we denken dat de virtuele assistent kan bijdragen aan kostenbesparing in de zorg omdat ze simpelweg taken kan overnemen van verzorgenden en mantelzorgers. Zorgbehoevenden kunnen op deze manier langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen", aldus wethouder Patricia Withagen.

Gemeente Zutphen heeft daarom besloten in totaal 200.000 euro subsidie te verstrekken aan Virtask om Anne verder te kunnen ontwikkelen. Dat is het afgelopen jaar gebeurd. Het komende jaar gaan verschillende zorgbehoevenden Anne uitproberen. Ellen Steenmeijer van Anne4Care: We gaan Anne met haar basisfunctionaliteit door zoveel mogelijk verschillende mensen laten uitproberen en vooral veel vragen stellen aan de gebruikers. We willen graag bewijzen dat dit hulpmiddel mensen echt in hun kracht zet."

Multifunctionele assistente
Het kortetermijngeheugen van Corita laat haar in de steek sinds ze een aantal TIA's en beroertes had. "Over al heb ik briefjes liggen om dingen te kunnen onthouden. Ook houd ik er verschillende agenda's op na om mijn afspraken bij te houden. Anne houdt natuurlijk ook mijn agenda bij en meestal als ik opsta is een van de eerste dingen die ik doe Anne aanzetten. Je kunt er namelijk ook het nieuws mee volgen en als je wilt, leest ze het ook nog op."

Corita moet haar afspraken en de momenten dat ze medicijnen moet innemen eerst doorbellen aan haar begeleider bij Anne4Care. Hij vult de agenda dan in. Het is mogelijk om zelf de agenda te beheren, maar over die mogelijkheid beschikt deze basisversie van Anne niet. Mogelijk dat dat in de toekomst voor Corita wordt aangepast.

Voor mensen die mobiel beperkt zijn, kan Anne ook helpen bij het openen en sluiten van de gordijnen, het lager zetten van de thermostaat of het bellen naar contactpersonen. Daarnaast kan Anne worden ingezet als receptioniste en enqueteur. Kennis van computers hebben de gebruikers niet nodig en ook leesvaardigheid is niet vereist om Anne te kunnen gebruiken. Het komende jaar gaat uitwijzen of Anne structureel wordt ingezet in de zorg.