Ter plekke werd een korte demonstratie gegeven van de werking van een AED. Foto: PR
Ter plekke werd een korte demonstratie gegeven van de werking van een AED. Foto: PR Foto:

Eerste AED-buitenkast in Zutphen in gebruik genomen

ZUTPHEN - Gemeente Zutphen heeft donderdag 26 september de eerste buitenkast met AED (automatische externe defibrillator) in gebruik genomen, bedoeld voor het reanimeren van een persoon met circulatiestilstand. Het hangt naast de ingang van het gemeentehuis aan het 's Gravenhof en is de eerste gemeentelijke buitenkast binnen de gemeentegrens, gekoppeld aan het netwerk van Hartveiligwonen. Vrijwilligers die van het netwerk lid zijn, krijgen een oproep wanneer een reanimatie gemeld wordt en kunnen dan snel ter plaatse komen om de getroffene te helpen.

Het aantal AED's binnen de gemeentegrenzen dat buiten aan de gevels van gebouwen hangt en is aangemeld op het netwerk van Hartveiligwonen is kan hoger. Een werkgroep binnen de gemeente gaat daarom in gesprek met wijkteams, ondernemers en inwoners over de mogelijkheden om bestaande of nieuwe AED's in buitenkasten te hangen. De gemeente stelt daarvoor vijftien AED-buitenkasten beschikbaar.
Aanmelden als AED-vrijwilliger is mogelijk voor iedereen vanaf 18 jaar in het bezit van een smartphone. Kijk hiervoor op www.hartveiligwonen.nl.

De AED buitenkast bij de hoofdingang van de gemeente Zutphen.Foto: PR