'Dat ze van elkaar weten wat ze doen is al heel
belangrijk'

Vervolg voorpagina

ZUTPHEN - Voor een initiatief als Parkmanagement voelt Miller veel, want voor (startende) ondernemers kan een collectief veel toegevoegde waarde bieden als het gaat om het inwinnen van informatie, het collectief inkopen van voorzieningen en het uitwisselen van diensten, zo denkt Miller.

Geld dat Parkmanagement nodig heeft om onder andere de beveiliging van het industrieterrein te kunnen bekostigen, ziet hij liever anders geïnd dan via reclamebelasting. "Het wel of niet hebben hangen van een reclamebord is daarbij geen goede maatstaf, hebben we gemerkt. Het ideale systeem is nog niet gevonden, maar de taks koppelen aan de WOZ-waarde kan een optie zijn." De eerste bevindingen van de ondernemers worden donderdag gepresenteerd.

Parkmanagement is natuurlijk één, maar er zijn vijf verbeterpunten meer waar groepjes ondernemers zich over buigen of dat reeds hebben gedaan. Zo wordt er nagedacht over hoe De Mars zich als geheel profileert, hoe het zich als Cleantech-bedrijventerrein profileert, hoe de Noorderhaven zich ten opzichte van De Mars verhoudt, hoe de infrastructuur verbeterd kan worden en hoe vastgoed het best behandeld kan worden in een steeds veranderend landschap.

"Bij de totstandkoming van deze kaders hebben college en raad eigenlijk geen grote rol gespeeld en zo is het ook bedoeld", aldus portefeuillehouder René Sueters. "We hebben het adviesbureau weliswaar ingeschakeld en de bijeenkomsten georganiseerd, de kaders die er nu liggen, hebben de ondernemers zelf gelegd. Wat direct goed uitpakte en waar we heel tevreden over zijn is dat door het organiseren van die bijeenkomsten ondernemers ook echt kennis met elkaar maakten en met elkaar in gesprek raakten. Dat ze van elkaar weten wat ze doen is al heel belangrijk. Daar kunnen mooie dingen uit voortkomen."

Een van die mooie dingen is bijvoorbeeld dat GMB BioEnergie Zutphen en Qlip verkennende gesprekken hebben gevoerd over een aan te leggen warmtenet. GMB houdt warmte over die andere bedrijven weer zouden kunnen benutten. Ook Marcel Miller geeft aan dat hij ondernemers heeft leren kennen waarmee hij nog geen kennis had gemaakt. "Als je beter van elkaar op de hoogte bent, kun je elkaar helpen en versterken en dat is precies waarom ik wil meedenken aan het businessplan, dat we er met zijn allen een mooie Mars van maken."

Businessplan De Mars waar de kaders verder in worden uitgewerkt, moet volgend voorjaar feit zijn. Misschien is het businessplan wel een goed voorbeeld van de nieuwe koers van gemeente Zutphen; de regie loslaten en meer leggen bij betrokkenen zelf, ondernemers en organisaties als serieuze netwerkpartner zien en vaker naar buiten treden als gemeentelijke organisatie.

Koelhuiseigenaar Mieke van Tilburg heeft in ieder geval wel het idee dat er een wat andere wind is gaan waaien in de gemeente. "Toen we ons hier nog maar net hadden gevestigd, kreeg ik niet echt het gevoel van een warm welkom, maar in de tussentijd is er wat dat betreft veel veranderd en wordt ook echt gezien en uitgesproken dat wij als Koelhuis een toegevoegde waarde hebben en een behoorlijke werkgever zijn." Van Tilburg buigt zich met een groepje ondernemers over het thema Noorderhaven. "Moet je Noorderhaven zien als een deel van De Mars of is het echt een heel eigen gebied waar leisure & pleasure veel meer een rol spelen dan verderop op De Mars waar het veel meer om industrie draait? Of is Noorderhaven onderdeel van het centrum? Eijerkamp heeft bijvoorbeeld aangegeven dat het graag bij Noorderhaven aansluit, omdat het zich qua business veel meer identificeert met Noorderhaven dan met De Mars."

Meepraten over De Mars? Kijk voor meer informatie op de website.


www.zutphen.nl