Drone foto van de Mars. Foto: Sigurd Oliver
Drone foto van de Mars. Foto: Sigurd Oliver Foto:

Samen sleutelen aan De Mars

Zutphen - Terwijl Noorderhaven zichtbaar meer vorm krijgt, wordt ondertussen ook aan de Mars als geheel gesleuteld. Planmatig. Dit keer waren de ondernemers van De Mars aan zet om hun wensen en behoeftes in kaart te brengen en om samen na te denken over hoe De Mars zich beter kan profileren, waar het goed in is en waar het beter kan. Donderdag 28 september worden de eerste bevindingen gepresenteerd.

Door Meike Wesselink

Mars-ondernemers zijn met elkaar én met adviesbureau Stec Groep in gesprek gegaan. Stec Groep formuleerde hieruit een zestal punten waarover donderdag opnieuw wordt gedebatteerd. Dit keer mét de gemeenteraad, want hoewel de gemeente heeft gekozen voor een koers van meer loslaten en overlaten aan de ondernemers zelf, voor sommige ambities zal de raad tóch groen licht moeten geven. Gekozen is voor een bijzondere locatie op De Mars: Duco Avis Veilingen aan de Noorsestraat.

Stichting Parkmanagement is één van de onderwerpen en misschien ook wel meteen het meest hekele punt waarover een besluit moet worden genomen. Het collectief waar ondernemers zich bij konden aansluiten om gezamenlijk voorzieningen te bekostigen, zoals inkoop van energie, afvalverwerking, bewegwijzering, glasvezel en veiligheid, kwam niet geheel uit de verf. Een onevenredige heffing van reclamebelasting, waarvan het grootste deel van het geld weer zou terugvloeien naar de stichting, zorgde vorig jaar voor de nodige opschudding, met name op De Mars. Een aantal ondernemers buigt zich nu over de kwestie. Één van hen is Marcel Miller die vorig jaar het voortouw nam om de onevenredige heffing aan te vechten.

Lees verder op pagina 5