Henk van Dort krijgt de Koninklijke Onderscheiding uitgereikt door locoburgemeester Bert Groot Wesseldijk. Foto: PR
Henk van Dort krijgt de Koninklijke Onderscheiding uitgereikt door locoburgemeester Bert Groot Wesseldijk. Foto: PR Foto:

Henk van Dort bevorderd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

GORSSEL -Bert Groot Wesseldijk, locoburgemeester van de gemeente Lochem, heeft vrijdagmiddag 22 september een Koninklijke onderscheiding uitgereikt aan Henk van Dort uit Gorssel. De heer Van Dort is al Lid en krijgt nu een bevordering tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De uitreiking vond plaats tijdens de viering van het eerste lustrum van de Zorgtuin Gorssel, Veerweg 21 in Gorssel.

Zorgtuin Gorssel heeft een sociaal-maatschappelijk functie en is voor iedereen toegankelijk. Henk van Dort is initiatiefnemer, eindverantwoordelijk voor alle activiteiten en zorgt voor het vrijwilligersbeleid. Hij draagt als gastspreker regelmatig bij aan bijeenkomsten in binnen- en buitenland waarbij de zorg om de mens centraal staat. In 2013 werd de zorgtuin benoemd tot landelijk icoonproject van 'Groen Dichterbij'. De zorgtuin heeft verschillende nominaties in de wacht gesleept. Bovendien fungeert de tuin als voorbeeldproject voor landelijke initiatieven.
Sinds 2009 coƶrdineert Henk van Dort het benefietproject 'Lezen vergroot je wereld' in Suriname, Bonaire, Aruba, CuraƧao en Sint Eustatius. Hij bezoekt scholen, geeft lezingen en schenkt boeken. Hij werft fondsen en is verantwoordelijk voor de promotieactiviteiten. Ook heeft hij, samen met de Nationale Bibliotheek van Aruba, het project Green Education Symposium opgezet, dat het belang van natuur en duurzaamheid vergroot. Vanuit dit project worden op Aruba ook zorgtuinen opgezet.

Vanaf 2010 organiseert Henk van Dort fondsenwervende concerten van Het Gelders Orkest. Daarnaast organiseerde hij culturele wandelingen onder de naam Dichterbij de IJssel. Daarvoor zocht hij samenwerking met historische verenigingen, dichtersclubs, lokale kunstenaars, basisscholen en toneelverenigingen.

Zijn inspanningen voor de samenleving en het stimuleren van anderen zijn voor het Kapittel voor de Civiele Orden voldoende reden om Henk van Dort te bevorderen van Lid tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.