Vier plannensmeders staan op het podium, de vijfde pitchte vanaf zijn vakantie-adres in Italië. Foto: Meike Wesselink
Vier plannensmeders staan op het podium, de vijfde pitchte vanaf zijn vakantie-adres in Italië. Foto: Meike Wesselink Foto: Meike Wesselink

Prinsjesdagontbijt met verkiezing
beste lokale initiatief

Zutphen - Veel toehoorders kwamen dinsdagochtend 19 september naar de Burgerzaal waar historicus Rob de Wijk een lezing gaf over de mondiale positie van Europa en meer specifiek die van Nederland. De lezing maakte onderdeel uit van het Prinsjesdagontbijt, initiatief van ondernemersnetwerk De Maatschappij. Om 7.30 uur werd er afgetrapt met een informeel ontbijt en rond 10.00 uur werd de ochtend afgesloten met de verkiezing van het beste Zutphense initiatief om uitkeringsgerechtigden naar werk te begeleiden. Het idee van Anno Waterlander van voetbalvereniging AZC om van de vereniging een open club te maken, waarbinnen werkzoekenden verschillende functies kunnen verrichten, won.

Door Meike Wesselink

Niet alleen bestaan er verschillende functies binnen het verenigingsleven waarin werkzoekenden een rol zouden kunnen vervullen, ook biedt het hen de mogelijkheid om letterlijk in beweging te komen op het voetbalveld én te netwerken met het bedrijfsleven dat zich aan de club heeft verbonden, zo liet Waterlander weten tijdens de pitch die hij gaf aan de publieksjury die bestond uit mensen uit het bedrijfsleven, het bestuursleven en kennisinstellingen. Zij konden uit vijf pitches de beste drie kiezen die respectievelijk tienduizend euro, vijfduizend euro en vijfentwintighonderd euro ontvingen om hun plan verder uit te werken. André Nijenhuis die een ventilatiesysteem met warmtewisselaar ontwikkelde voor passieve woningen, werd tweede. Het systeem is geavanceerd, maar eenvoudig in elkaar te zetten door werkzoekenden. De vraag naar het duurzame systeem is groeiende, dus werk is gegarandeerd.
Het initiatief van Johan Luijendijk om een uitzendbureau voor werkzoekende zelfstandigen te starten in samenwerking met Olympia, eindigde als derde. Werkzoekenden die al zelfstandig zijn, kunnen zo de hoge kosten die gemoeid gaan met het uitbetalen van uitkeringen drukken en werkzoekenden die zelfstandig willen worden kunnen zo ervaring opdoen. Het uitzendbureau werkt op opdrachtbasis, dus het risico blijft beperkt. Jeroen Veenstra met zijn telefonische doorschakelservice en het idee van Ben Koeze voor een duurzaam fashionlabel vielen buiten de prijzen. Mét of zonder prijzengeld, de vijf ondernemers zetten hun plannen allen voort. Wethouder Annelies de Jonge die als juryvoorzitter al een voorselectie maakte uit in totaal zeventien ingediende plannen, maakte meteen van de gelegenheid gebruik om de aanwezigen in de Burgerzaal op het hart te drukken vooral met goede ideeën te blijven komen.

De prijsuitreiking vormde een luchtige afwisseling op de uitvoerige lezing die professor de Wijk eerder die ochtend gaf over de rol van Nederland, wereldwijd gezien. De nieuwe revolutionaire golf waarin we ons bevinden (met China als opkomende macht, de Arabische Lente, de Amerikaanse verkiezingen, vluchtelingenstromen, terroristische dreiging en financiële crisis), plaatste de professor in historisch verband en dat schetste een boeiend beeld. Niets nieuws onder de zon want de Wijk laat zien dat de geschiedenis verschillende zogenaamde interregna kent; periodes dat het oude systeem niet meer wordt erkend, maar er nog geen nieuw systeem voorhanden is. Zoals ook anno nu het geval is. "Hopelijk ijlt het gewoon weg en gaan we weer terug naar het oude systeem", waren de weinig bemoedigende woorden van De Wijk. Aan de andere kant erkent de professor niet precies te weten welke kant we opgaan, als Nederland, als Europa en wereldwijd gezien. De Wijk pleit voor een intensievere samenwerking binnen Europa, dat Nederland niet alleen Frankrijk en Duitsland, maar ook de Scandinavische landen, Hongarije, de Baltische Staten opzoekt. En in plaats van de typisch Europese regeltjespolitiek ziet De Wijk liever een wat meer visionaire koers. Nederland zou een duidelijker visie moeten hebben op hoe het veiligheid wil handhaven en hoe het zich wereldwijd wil positioneren.
De geschiedenis leert ons veel, maar kan ook verlammend werken bij het ontwikkelen van een nieuwe koers. Annelies de Jonge laat dat samenvattend nog even doorklinken in de Burgerzaal. "Ondernemersnetwerk De Maatschappij wil met de lezing ondernemers laten reageren op ontwikkelingen wereldwijd, maar wil ook dat we er invloed op uitoefenen en frisse ideeën aandragen." Een mooie opsteker om de werkdag mee te beginnen na een enerverend ontbijt.