Afbeelding
Foto:

Drie tentoonstellingen verbonden door een fietstocht

GORSSEL - Op zaterdag 9 september is in Gorssel in het kader van Open Monumentendag 2017 het Tramstation van 10.00 tot 17.00 uur open. Het Tramstation is één van de startpunten van een fietstocht langs drie locaties waar tentoonstellingen zijn ingericht die inhaken op het landelijk thema 'Boeren, Burgers en Buitenlui'. In het Tramstation is bovendien nog tot medio september de expositie met foto's en schilderijen te zien van de zussen Willie Hekkelman-Berndsen en Dorie Kloppers-Berndsen.

Het thema is door de Stichting Industrieel Erfgoed Deventer met beide handen aangegrepen om aan de legendarische fietsenfabriek Burgers een expositie te wijden. Aan het Pothoofd in Deventer zullen tweewielers te bewonderen zijn maar ook reclamemateriaal en veel foto's, die een beeld geven van de eens zo bloeiende Eerste Nederlandsche Rijwielfabriek, destijds gevestigd aan de Rozengaarderweg. Voor de tentoonstelling is dankbaar gebruik gemaakt van de collectie van Museum De Waag in Deventer.

Daarnaast is een samenwerking tot stand gekomen met de 'boeren' van de Wilpse Klei en met de 'buitenlui' uit Gorssel. Stapt u op de fiets en volg de route naar Wilp waar in Museumcafé de Kribbe een groot aantal agrarische werktuigen te bewonderen is waaronder een tractor van Deventer fabricaat. Met de veerpont komt u in Gorssel waar in het gerestaureerde Tramstation een foto-expositie met als onderwerp het buitenleven te zien is. Daar kan ook een replica van de ZEGO bus uit 1923 bekeken worden. Deze bus is door Wim Brock uit Zutphen met originele onderdelen nagebouwd.

De fietstocht is ook in omgekeerde volgorde te rijden. De routebeschrijving is gratis verkrijgbaar op de drie locaties, en bij de algemene informatiestand op De Brink. De exposities bij de SIED en De Kribbe zijn op zaterdag en op zondag van 10.00 tot 17.00 uur geopend. Vanwege IJsseljazz is het tramstation in Gorssel op zondag alleen per fiets bereikbaar.


Klinkend Erfgoed in Kloosterbibliotheek

ZUTPHEN - Tijdens het open monumentenweekend wordt de bezoeker een bijzonder thema aangeboden, namelijk Klinkend Erfgoed. In de herbouwde Kloosterbibliotheek (in van Museum de Brandkas van Henny) worden ieder uur vier bijzondere speelwerken ten gehore gebracht, terwijl ook delen van een antieke kinderkamer getoond worden.

Tijdens deze openstelling zal op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur de oude polissenkamer van de Nederlanden van 1845 geopend zijn en de historie toegelicht worden door het hoofd van de historische afdeling van de Nationale Nederlanden Mw. J. Elferink. Tevens zal zij omdat het landelijke thema is boeren, burgers en buitenlui een hooibroeimeter meenemen en deze demonstreren.

De 15e eeuwse kelder is tevens geopend met de tentoonstelling: Snoepverpakkingen van weleer en verdwenen Zutphense winkels. Zeker is het oude interieur (18e eeuws) van de Oudhollandse snoepwinkel een bezoek waard. De Oudhollandse koffiekamer is ook geopend.


'Kunst met een boodschap'

ZUTPHEN - Tijdens de monumentendagen zaterdag 9 september en zondag 10 september van 11.00 tot 17.00 uur is de schilderijenexpositie te zien van Sonja Meijer. Tijdens de expositie 'Kunst met een boodschap' in het fraaie monument IJsselkade 8 te Zutphen, zal de schilderes op beide dagen om 16.00 uur een korte lezing geven onder begeleiding van gitarist Aldo de Vos.