Klaas Stok. Foto: Hans van der Woerd
Klaas Stok. Foto: Hans van der Woerd Foto:

Reeks orgelconcerten wordt afgesloten met Bach

ZUTPHEN - Tijdens de open monumentendagen wordt op het Baderorgel van de Walburgiskerk Zutphen ieder heel uur een kort concert gegeven. Deze dagen worden op zondag 10 september om 16.30 uur afgesloten met het grote jaarlijkse Bachconcert door Klaas Stok op het Baderorgel. De traditie dat de organist van de Walburgiskerk jaarlijks een groot Bachconcert geeft bestaat al langer dan 40 jaar.

Dit jaar staat het concert in het teken van '500 jaar Reformatie'. Een serie van vijf orgelconcerten die wordt afgesloten met een Bach cantateconcert op 1 oktober. Dit jaar is het 500 jaar geleden dat Luther zijn 95 stellingen vastspijkerde op de deuren van de kerk in Wittenberg. Dit moment, waarvan de gevolgen heel Europa op zijn grondvesten deed schudden, wordt gezien als het begin van de Reformatie, het begin van het protestantisme. Anders dan Calvijn dichtte Luther de muziek een grote plaats toe in de liturgie. Zonder Luther was de kerkmuziek van Bach in zijn bekende vorm nooit ontstaan. Zijn muziek is onlosmakelijk verbonden met de bijbel-uitleg, de Bijbelvertaling, de liederen, het gedachtengoed van Luther. Het is bijvoorbeeld bekend dat Bach de theologische boeken van Luther bezat, waarvan de uitleg aantoonbaar door J.S.Bach is verklankt.

Top-organist Klaas Stok is sinds 2002 de vaste bespeler van het beroemde Baderorgel in de Walburgiskerk. Hij weet als geen ander dit orgel tot klinken te brengen en ook in dit concert zal het Baderorgel dan ook in al zijn facetten te beluisteren zijn. Toegang is vrij, na afloop wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd.


www.baderorgel.nl