Leerlingen De Bargeweide uit Eefde een dode hoekles aangeboden gekregen door bouwcombinatie Lock to Twente (L2T). Foto: PR
Leerlingen De Bargeweide uit Eefde een dode hoekles aangeboden gekregen door bouwcombinatie Lock to Twente (L2T). Foto: PR

Leerlingen de Bargeweide krijgen dode hoekles voor toename vrachtverkeer

EEFDE - In verband met de bouw van een nieuwe sluis bij Eefde, hebben de groepen 4 t/m 8 van basisschool De Bargeweide uit Eefde een dode hoekles aangeboden gekregen door bouwcombinatie Lock to Twente (L2T). Met het lesprogramma Veilig op Weg leerden de kinderen wat je het beste kunt doen als je een vrachtauto, bus of landbouwvoertuig op straat tegenkomt. Belangrijk voor de veiligheid van de kinderen, zeker nu er door de bouw van de nieuwe sluis gedurende langere tijd meer vrachtverkeer in de omgeving zal zijn.

Bouw nieuwe sluis
De bouw van de tweede sluis is noodzakelijk om het toenemende schaapvaartverkeer aan te kunnen. Bouwcombinatie L2T voert de bouw uit in opdracht van Rijkswaterstaat. Om de omgeving zo min mogelijk te belasten, worden veel materialen over het water aangevoerd. Omdat dit niet voor alle materialen mogelijk is, zal er ook meer vrachtverkeer zijn. De kinderen kregen naast de dode hoek les ook informatie over de bouw en de aanrijroute voor het vrachtverkeer. "Om de overlast te beperken, hebben wij gekozen voor één rijrichting. Het vrachtverkeer zal aanrijden vanaf de Boedelhofweg en de bouwplaats weer verlaten richting Warnsveld. Ook rijdt het vrachtverkeer zoveel mogelijk onder schooltijden, terwijl de kinderen veilig op school zitten. Omdat kinderen van de Bargeweide al vroeg vrij zijn, hebben zij de meeste kans om het vrachtverkeer tegen te komen", aldus Richard van der Westen van L2T.

Veilig op weg
Het lesprogramma Veilig op Weg begint in de klas met een film, een quiz en enkele praktijksituaties, waarin de kinderen leren wat de dode hoek is en hoe ze veilig kunnen omgaan met grote voertuigen in het verkeer. Maar het spannendste gedeelte van de les is natuurlijk wanneer de kinderen plaats mogen nemen in de cabine van een echte vrachtauto. Voor de les in Eefde was chauffeur Peter van Milligen van Herms uit Epe met een grote vrachtwagen voor onder meer zand, grind en asfalt naar Eefde gekomen. Vergelijkbare vrachtwagens worden ook ingezet tijdens de bouw van de sluis.

Oefenen met uw kind
Verkeer leer je pas echt door het te doen. Verkeerseducatie hoort dan ook niet alleen in de klas. Ook ouders spelen een belangrijke rol. Bespreek af en toe de twee vuistregels met uw kind(eren): ga nooit naast een vrachtauto staan maar blijf er rechts en ruim achter én houd meer dan drie meter afstand aan alle zijden van de vrachtauto.

De dode hoek in het verkeer
Chauffeurs van vrachtauto’s, bussen en andere grote voertuigen hebben geen zicht op verkeer rechts naast hun auto en pal voor en achter hun auto. Jaarlijks vallen door ongelukken met de dode hoek rond de tien doden en zijn enkele tientallen zwaargewonden te betreuren. Het doel van de 'dode-hoek-les' is nul verkeersslachtoffers door de dode hoek van vrachtwagens. Verschillende maatregelen, zoals spiegels en camera’s op grote voertuigen, maken de dode hoek kleiner, maar lossen het probleem niet helemaal op. Daarom is voorlichting letterlijk van levensbelang, vooral aan de meest kwetsbare verkeersdeelnemers: kinderen. Deze Veilig op Weg-les is een ontwikkeld door Veilig Verkeer Nederland en Transport en Logistiek Nederland (TLN) en is mede mogelijk L2T en Herms Transport uit Epe.