Rushad Eggleston samen het Cello8ctet in de Buitensoos. Foto: Jascha Bordon
Rushad Eggleston samen het Cello8ctet in de Buitensoos. Foto: Jascha Bordon Foto:

Eigenzinnig Zutphen laat zich weer van bijzondere kant zien met Cellofestival

Zutphen - Rushad Eggleston; op verschillende plekken in de stad liet hij zijn fratsen zien de afgelopen week. De klassiek opgeleide cellist kwam speciaal voor het cellofestival overgevlogen uit Californië en benutte zijn tijd uitstekend. Hij liet zich zien in de Buitensoos, gaf een voorstelling in het Koelhuis, op straat en was te zien tijdens één van de masterclasses in het Bolwerck waar hij alles uit de kast haalde om de soms wat serieuze cellostudenten een klein beetje vrijer te maken. Het werkte.

Door Meike Wesselink

Cum Laude afgestudeerd aan het Berklee College of Music in Boston, had Eggleston ervoor kunnen kiezen om een groots klassiek cellist te worden. Hij koos echter zijn eigen weg en zag zichzelf veel liever mensen aan het glimlachen maken, ze uit hun dagelijkse sleur trekken en hun verbeeldingskracht prikkelen. "Mijn ouders hebben me Rushad genoemd, wat zoveel betekent als vreugdevolle ziel. Daarom is het mijn missie om vreugde te brengen. Door muziek, door woorden en door plezier", zo laat hij weten.

Op het eerste gezicht denk je: 'Die doet maar wat', maar kijk je bijvoorbeeld mee tijdens een van de masterclasses, dan hoor je de briljante musicus die Eggleston is en ontdek je dat zijn workshop geheel gestructureerd is opgebouwd. Op een andere manier doet Eggleston wat Jeroen den Herder ook wil van zijn studenten: ze vrij maken om ook eigen artistieke inbeelding te kunnen geven, waarbij soms ook van het traditionele pad mag worden geweken. Den Herder wordt gewaardeerd om zijn vrije geest en ietwat 'losse' docentschap en dat is te zien aan de vele studenten en gerenommeerde cellisten die wederom Zutphen weten te vinden. Uit Japan, China, Amerika, Zwitserland en nog veel meer landen zijn de cellisten gekomen om samen het instrument te vieren.

Lees verder op pagina 13