De renners gingen de strijd aan met het Zutphense stratencircuit in het historische centrum. Foto: Martijn Siemes
De renners gingen de strijd aan met het Zutphense stratencircuit in het historische centrum. Foto: Martijn Siemes Foto:

Beau en Remco sterkste renners tijdens Ronde van Zutphen

ZUTPHEN - Afgelopen woensdag 2 augustus vond wederom de jaarlijkse Ronde van Zutphen plaats, een spectaculaire wielerwedstrijd door het centrum van onze historische stad. In twee groepen gingen de renners de strijd aan met het Zutphense stratencircuit. Bij de combinatiekoers voor amateurs en junioren won Remco Bertelink uit Ede. Zutphenaar Beau Duvigneau won de eliteronde voor 'jonge beloftes'.

In voorgaande jaren zorgde de Ronde van Zutphen vele malen voor volle terrassen en vele enthousiaste toeschouwers langs het parcours. Helaas waren de weergoden de wedstrijd dit jaar niet goed gezind; door kou en regen bleven veel mensen thuis. De fanatieke fans kon het echter niet deren en al was hun aantal klein, het voorgeschotelde spektakel was wederom groot. Probeerden de renners in de eerste instantie nog voorzichtig overeind te blijven op de spekgladde stenen van de Houtmarkt, al snel kreeg de overwinningsdrang vat op hen en maakte menigeen op ruwe wijze kennis met de kasseien. Bijna geen renner bleef gespaard, vooral op de hoek bij de Wijnhuistoren gingen ze stuk voor stuk onderuit.

Stan Hompe van wielerclub ETP Zutphen, de organisator van de wedstrijd, baalde van de regen maar genoot van een mooie rit: "We hebben nu al een paar jaren pech met het weer en dat is natuurlijk erg jammer. Er zijn toch zo'n vijfentwintig mensen de hele dag bezig met deze wedstrijd en dan is veel publiek natuurlijk het leukste. Het was wel een hele goede en spannende rit waarbij een paar van onze voormalige clubgenoten geweldig hebben gereden."

De ronde van Zutphen start en finisht op de Houtmarkt en voert langs de Lange Hofstraat richting het stadhuis en het 's Gravenhof, via de Martinetsingel rijden de renners dan door de Pelikaanstraat de Zaadmarkt op. Met zeventig keer deze ronde hebben de deelnemers aan het einde 80 kilometer in de benen. Aan beide rondes deden ongeveer vijftig mensen mee, bij de eliteronde vielen er door de valpartijen bijna twintig af.
Bij de eliteronde voor 'jonge beloftes' ligt het tempo wat hoger. Deze ronde heeft ook een naam hoog te houden, want in het verleden lieten hier vooraanstaande renners hun kunnen zien voordat ze doorbraken. Zo won Dylan Groenewegen in 2014 de beker, eveneens in de regen op het spekgladde parcours. Beau Duvigneau heeft met zijn 22 jaar misschien nog wel een mooie carrière voor zich liggen. Stan Hompe: "Je ziet natuurlijk bij een wedstrijd als deze wel dat de sterksten het uiteindelijk halen."

Bij de eliteronde won Duvigneau overduidelijk, hij ging in zijn eentje over de eindstreep. Tweede werd Rens te Stroet (27) uit Keijenborg en Jasper Schouten (23) uit Dronten werd derde. Bij de amateurs won Remco Bertelink (32) uit Ede. Tweede werd Jan Weevers (52) uit Vorden. Junior Joren Bloem (17) uit Brummen eindigde als derde.

Toertocht voor het goede doel
ETP Zutphen is alweer druk bezig met de organisatie van haar volgende Zutphense evenement. Op 10 september organiseert de club een toertocht voor het goede doel: Amref Flying Doctors. Twee van haar leden, Ferdy van der Werf en Martin Botter rijden in februari 2018, zeshonderd kilometer voor Africa-Classic in Uganda. Met de toertocht willen zij hier geld inzamelen voor Amref Flying Doctors en een betere gezondheid in Afrika.