Aquarel van de IJssel met zicht op Zutphen, door Theo den Hartogh. Foto: PR
Aquarel van de IJssel met zicht op Zutphen, door Theo den Hartogh. Foto: PR Foto:

Gevarieerde expositie van regionale kunst

VORDEN - In juli en augustus is er in het Museum voor Achterhoekse Schilderkunst aan de Raadhuisstraat 6 in Vorden, naast de tentoonstelling met werk van Bert Colenbrander en Dé Langlois van den Bergh, in de grote zaal een gecombineerde tentoonstelling ingericht met werk van drie Achterhoekse kunstenaars.

Rob van Straaten werd in 1926 in Arnhem geboren en is in 2012 in Epse overleden. Rob was een allround kunstenaar die veel in de Achterhoek werkte. Hij heeft een lange tijd in Hummelo gewoond. Zijn maritieme werk is het bekendst geworden, zijn vele reisschetsen zijn levendig en aantrekkelijk van compositie en nu wordt er van hem speciaal Achterhoeks werk gepresenteerd. Een onderdoorkijkje van de Waalbrug met Nijmegen en de Stevenskerk op de achtergrond is heel bijzonder. Maar ook de gekleurde krijttekening van de oprijlaan van kasteel de Kieftskamp en kasteel Hackfort. Rob was een impressionist in hart en nieren. Hij had twee bekende broers: de beroemde Peter van Straaten en Gerard van Straaten, illustrator van kinderboeken (onder andere Schippers van de Kameleon).

Theo den Hartogh werd in 1918 in Bredevoort geboren en is in 2004 in Warnsveld overleden. In 1932 kwam hij samen met zijn ouders naar Warnsveld. Op de toenmalige Ambachtsschool in Zutphen kreeg hij les van de bekende Herman Dijkjans die zijn tekentalent ontdekte. Hij ging als huisschilder bij het bedrijf van Jörissen in Vorden werken die hem stimuleerde om naar de kunstacademie in Arnhem te gaan. Theo ontwikkelde zich als een landschapsschilder met een voorkeur voor boerderijen en de IJssel.Een serie aquarellen met de IJssel als onderwerp verbeeldt een tocht van Zutphen naar Bronkhorst in verschillende jaargetijden. Prachtige sfeervolle aquarellen met het wisselende uiterwaardenlandschap als decor en Zutphen en Brummen in de verte.

Van de derde kunstenaar, Arie Nijenhuis, zijn er tekeningen te zien. Hij werd in 1911 in Harfsen geboren en is in 1991 in Zutphen overleden. Ook hij kwam in de klas bij Herman Dijkjans terecht. Op zijn advies ging Arie naar de kunstacademie in Arnhem en ontwikkelde zich als een voortreffelijk realistisch tekenaar en impressionistisch schilder. Hij maakte vele landschappen, maakte kunstreizen en had een voorkeur voor kerken en kerkinterieurs en was ook nog een prima portrettist. In de tentoonstelling is een selectie van zijn veelzijdige tekenkunst te zien met nadruk op Achterhoekse onderwerpen.

Het museum is op vrijdag- en zaterdagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur geopend. De entree is 4 euro per persoon.

Aquarel van de IJssel met zicht op Zutphen, door Theo den Hartogh. Foto: PR