Je kunt zelf aan de slag om dingen te maken. Foto: Achterhoekfoto.nl/Marja Sangers-Bijl
Je kunt zelf aan de slag om dingen te maken. Foto: Achterhoekfoto.nl/Marja Sangers-Bijl Foto:

Festival Ambacht21: ontdek nieuwe en oude technieken

ZUTPHEN – Op zondag 17 september vindt de derde editie van festival Ambacht21 plaats in Zutphen. Op diverse locaties kan jong en oud van 12.00 uur en 18.00 uur ervaring op doen met oude en nieuwe technieken. Er zijn demonstraties en optredens, maar je kunt ook zelf aan de slag om dingen te maken en uit te proberen. Niet alleen is dit jaar het festival zelf uitgebreid en zijn de locaties veranderd, ook in aanloop ernaar toe hebben al een aantal activiteiten in samenwerking met scholen plaatsgevonden om kinderen met diverse technieken en ambachten in contact te brengen.

Door Bernadet te Velthuis

Bijna was het hele evenement dit jaar niet doorgegaan, zo laat voorzitter Judith Blekman weten. "Zonder de subsidies van de Rabobank en de gemeente Zutphen hadden we deze derde editie niet kunnen organiseren". Naast een driejarige subsidie van de Rabobank, zegde de gemeente een bijdrage van 15.000 euro toe, waarvan een derde ten goede komt aan de activiteiten van Platform Techniek Zutphen, een samenwerkingspartner van Ambacht 21.

In samenwerking met dit platform, Muzehof en educatiepunt Zutphen zijn in de aanloop naar het festival toe tevens twee 'Play, Learn, Do'- dagen georganiseerd. De eerste dag maakten leerlingen van basisschool 24/7 in Brummen kennis met diverse bewerkingen van metaal. Zo werden ze niet alleen meegenomen naar een metaalbewerkingsbedrijf, maar ook een kunstenaar, om zo een beeld te vormen van de verschillende toepassingen die met het materiaal mogelijk zijn. Voor de tweede dag was basisschool De Bongerd uit Zutphen aan de beurt. Zij mochten op bezoek in een windmolen, waarbij ze onder andere tijdens de rondleiding leerden over de werking ervan.

Thema's en activiteiten
Het festival kent zes verschillende thema's: Bouw & Renovatie, Design & Lifestyle, Muziekinstrumenten, Agro & Food, Water & Techniek, Onderwijs & Werk en Techniek & Innovatie.

Lees verder op pagina 5