Tekening 'Huisje op de Bleek' van Jan Baggen. Foto: PR
Tekening 'Huisje op de Bleek' van Jan Baggen. Foto: PR Foto:

Plein air schilder en emaille
kunstenaar exposeren in Warnshuus

WARNSVELD - In het Warnshuus zijn tot 1 oktober twee exposities te zien, namelijk van de plein air schilder en tekenaar Jan Baggen en van emaille kunstenaar Marlies van der Spek. De exposities zijn te zien van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur en bij de avondopenstelling. De entree is gratis.

Jan Baggen schildert in weer en wind
Het is voorjaar en dat is de tijd bij uitstek dat schilders en tekenaars naar buiten gaan om in de vrije natuur te werken. Toch zijn er heel wat schilders die het hele jaar door de vrije natuur opzoeken. Jan Baggen heeft op dat gebied zijn sporen verdiend. Voor Kluwer en later Wegener trok hij veertien jaar lang door het verspreidingsgebied van de krant en bracht met ruim 4.000 tekeningen het gebied in beeld. Het buiten tekenen en inmiddels vaak schilderen is daarmee een wezenlijk onderdeel van zijn leven en werk geworden.

Jan Baggen: "Tekenpen en aquarelblokje en voor olieverf een handig klein Pochade-kistje zijn vanwege het compacte formaat het makkelijkst mee te nemen, gewoon in een rugzak. Nadeel is dat het formaat dan ook bescheiden blijft dus af en toe trekt ik bepakt en bezakt met veldezel en grote mappen eropuit om met flinke halen een wat robuuster beeld te kunnen schetsen van onze mooie omgeving". Het tekenen gebeurt verder voornamelijk met een rietpen. "Gewoon zelf gesneden van riet dat langs de sloot groeit volgens een eeuwenoude tekentraditie."

De kunst van glas op metaal
Marlies van der Spek, van oorsprong edelsmid, exposeerde jarenlang met sieraden. Vanuit een verlangen om figuratief vorm te geven aan wat haar boeit, legde zij zich toe op het emailleren; 'de kunst van glas op metaal'. Wat haar in het emailleren fascineert is de transformatie van glaspoeder op het koper, dat uitsmelt tot een gladde laag in de emailleeroven. De sprankelende kleuren van de emaillen zijn na het afkoelen steeds weer een verrassing.

In de vitrines van 't Warnshuus toont zij drie objecten met ouder-kind verhoudingen als thema. Vrolijk werk laat schommelende kindjes zien en figuurtjes, samengesteld uit losse geëmailleerde plaatjes. Een deel van haar werk is geïnspireerd door godinnenculturen van vroeger, deze oude symbolen zijn terug te vinden in de objecten.

Werk 'Proosdijsteeg' van Jan Baggen. Foto: PR
Werk  'Huisje op de Bleek' van Jan Baggen. Foto: PR