De Martinuskerk te Warnsveld. Foto: PR
De Martinuskerk te Warnsveld. Foto: PR Foto:

De familie Verloren van Themaat en Huize Alpha

WARNSVELD - De stichting Waardevol Warnsveld hield vorige maand tijdens haar jaarlijkse informatieavond een lezing over de familie Verloren van Themaat en de huizen Alpha, Welgelegen en De Hof. De lezing werd gegeven door de heer Henk Kronenberg en vond plaats in het Nutsgebouw aan de Breegraven, dat mede door een oudtante van Kronenberg is opgericht. Hieronder een terugblik op wat er die avond is verteld, ook voor diegenen die de avond niet hebben kunnen bijwonen, die ook veelal gericht was op zijn oudtante Dora.

De drie huizen zijn in het bezit geweest van de familie Verloren van Themaat. De vader Joan Philip, rechter in Zutphen, gehuwd met Hester Kronenberg, woonde eind 19e-, begin 20e eeuw met hun acht kinderen (twee jongens en zes meisjes) in Huize Alpha.
Achterkleinzoon Henk Kronenberg vertelt over zijn bijzondere familie en de drie 'Juffrouwen van Warnsveld'.

Oudtante Dora was de eerste zelfstandige fruitkweekster in Nederland. Zij plantte zelf haar boompjes in de 'Bruninkweer',waar zij ze eigenhandig veredelde. Haar pionierskwaliteiten vielen op en zij werd gevraagd voor de Raad van Bestuur van de eerste tuinbouwschool voor meisjes. Haar Doyenné-peren waren beroemd om hun fijne smaak. Zij was raadslid en sociaal -maatschappelijk actief in Warnsveld. Ook heeft Dora het Veldese bos gered en later geschonken aan Het GeldersLandschap. De Overtuin is ontstaan door de verdeling van de tuin van Welgelegen tussen Dora en haar zuster Lies.

De familie Verloren van Themaat is veelal via kruislingse huwelijken innig verbonden met de familie Laman Trip, Leemans en Kronenberg. De trouwerijen waren soms grote verkleedpartijen. Huize Welgelegen leende zich goed voor de logeerpartijen van de uitgebreide familie. De drie zusters, Dora, Juuth en Lies hadden alle drie aandacht voor natuur en erfgoed, net als Joan Philip Laman Trip (de mede oprichter van de stichting Waardevol Warnsveld), die later Huize Alpha bewoonde.

Het huis staat nu leeg, in afwachting van de Stichting Hendrick de Keyser, die het pand een nieuwe woonbestemming zal geven.


Muziek voor mensen met dementie bij zorgorganisatie Sutfene

ZUTPHEN - Muziek en beweging bevorderen het welzijn van mensen met een vorm van dementie. Dit is gebleken bij Sutfene, in de locaties Het Spijk in Eefde en De Borkel in Gorssel. Muziekagoog Koen van Ravensberg uit Zutphen heeft de afgelopen maanden muzieksessies gehouden met cliënten van de psychogeriatrische afdelingen. Het project maakt deel uit van Parels voor de Kunst.

Tijdens de sessies zat een gemêleerd gezelschap van de cliënten en begeleiders, waaronder mantelzorgers, vrijwilligers en medewerkers, in een grote kring. Midden in de kring lagen allerlei instrumenten. Koen speelde op zijn gitaar en zocht al zingend contact met elke cliënt. Door hen instrumentjes aan te reiken werden ze geactiveerd om mee te doen in samenwerking met hun begeleiders. Maar ook door te klappen en te bewegen werd de betrokkenheid gestimuleerd. De teksten van de liedjes werden door sommige bewoners volledig meegezongen, terwijl hun geheugen zich in het dagelijks leven nogal in de steek laat. Herkenning, emotie bij de cliënten en hun begeleiders, verstilling, rust maar ook onrust. Allerlei effecten deden zich voor.

De kracht van muziek
Het muzikale brein zit diep in de hersenen en wordt niet snel aangetast. Mensen die in hun dementieproces zitten reageren vaak nog wel op muziek. Aldus Koen: "Muziek is een krachtig middel om mensen te activeren, en te verbinden en om in beweging te komen. Het helpt je om je te uiten en roept gevoelens op. Het contact tussen mantelzorgers, vrijwilligers, medewerkers en cliënten kan verbeterd en versterkt worden. Muziek kan helpen om elkaar op een dieper niveau te ervaren, meer op hart- en zielsniveau".

Verbinding tussen cliënt en begeleider
De begeleiders hebben, door actief mee te doen, ervaren wat je met muziek kan doen. Na elke muzieksessie vond een evaluatie plaats en gaf Koen handreikingen over hoe je, in het dagelijks leven van mensen met dementie, muziek als middel kan gebruiken om in contact te komen.

Medewerkers, vrijwilligers en mantelzorgers zijn zo enthousiast dat ze willen dat Sutfene gaat bekijken hoe muziek, geluiden en klanken op meerdere locaties van Sutfene gebruikt kunnen worden ter verhoging van het welzijn.

Parels voor de Kunst
Parels voor de Kunst is een tweejarig programma ter bevordering van actieve cultuurparticipatie door ouderen (60+) in de gemeenten Zutphen, Lochem en Brummen. Muzehof, Centrum voor de kunsten, is projecteider. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland, Het Prins Bernhard Cultuurfonds en de gemeenten Zutphen, Lochem en Brummen.

Voor meer informatie over Parels voor de Kunst, zie de website.


www.muzehof.nl

Foto: PR