Wandelaars op het Graafschapspad. Foto: Wandelnet/Luuk Gijselhart
Wandelaars op het Graafschapspad. Foto: Wandelnet/Luuk Gijselhart Foto:

Nieuwe gids Graafschapspad

Een voetreis langs talloze getuigenissen uit de feodale geschiedenis

DOETINCHEM/BORCULO - Wandelaars die nog geen plannen voor de zomer hebben, opgelet. Op maandag 10 juli is de nieuwe gids van het Graafschapspad verschenen. Dit is een 124 kilometer lange rondwandeling in de Achterhoek. Dit Streekpad is volledig herzien en op vele punten verbeterd. Nieuw is dat de route door de historische stad Borculo loopt. En dankzij het project 'Ruimte voor de Rivier' wandelt men tussen Brummen en Zutphen vanaf nu over een fraaie oude dijk.

Weidse vergezichten
"Deze oude dijk geeft een prachtig zicht op de natte weilanden, druk bevolkt met eenden, ganzen en ooievaars", aldus padcoördinator Erik Kool, die samen met zijn team vrijwilligers een flinke bijdrage heeft geleverd aan de totstandkoming van de gids. "Het Graafschapspad is hierdoor nog mooier geworden!" Vanaf Hanzestad Zutphen wandelt men langs rivier De Berkel door Lochem en Borculo. Via Ruurlo en Doetinchem vervolgen de wandelaars de route naar het pittoreske centrum van nog een Hanzestad, Doesburg. Het laatste stuk langs de IJssel, met het nieuwe traject over de oude dijk, is volop genieten van weidse vergezichten.

124 kilometer rondwandeling in de Achterhoek

Flinke dosis natuur en cultuur
Wandelen door de Graafschap is een voetreis door de geschiedenis. De route toont het feodaal verleden dat in het landschap talloze getuigenissen heeft achtergelaten, van havezaten tot landgoederen en van stadswallen tot de watermolens van Borculo. Bijzonder is ook dat de wandelaar het kleinste stadje van Nederland passeert: Bronkhorst, waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. Kortom, het Graafschapspad zorgt voor een flinke dosis natuur en cultuur. En steeds wijst de bekende geel-rode markering de weg. De gids van het Graafschapspad is verkrijgbaar in de webwinkel van Wandelnet en in de (reis)boekhandel. De route is tot stand gekomen dankzij de inzet van enthousiaste vrijwilligers van Wandelnet.