Marco van Deutekom aan de hand van de koffer met de wethouder en haar man in gesprek. Foto: PR
Marco van Deutekom aan de hand van de koffer met de wethouder en haar man in gesprek. Foto: PR Foto:

Energiecoach adviseert wethouder over
energiebesparende maatregelen

ZUTPHEN - Energiecoach Marco van Deutekom van ZutphenEnergie kwam zaterdag bij wethouder Coby Pennings om te bespreken hoe zij energie kan besparen. Marco heeft net zijn training hiervoor afgesloten samen met zeven collega's. De wethouder woont in de wijk Noordveen en heeft in haar huis uit 1971 al veel energiebesparende maatregelen genomen. Zo heeft ze dubbel glas, vloerisolatie, LED-verlichting en zonnepanelen op het dak. Ze was benieuwd of ze nog beter kan isoleren.

Coby Pennings: "Verduurzaming van woningen levert op veel gebieden winst op. Het is beter voor het milieu, het levert kostenbesparingen voor de bewoners, het verhoogt het comfort in de woning en creëert werkgelegenheid door alle aanpassingen die gedaan worden."
Uit het gesprek bleek dat de verwarming mogelijk nog beter kan worden afgesteld, de muurisolatie al oud is dus wellicht verbeterd kan worden en dat er nog kansen liggen in de dakisolatie. Van het elektrisch koken op inductie wat zij nu al doet, kan de wethouder over enkele jaren extra voordeel hebben, omdat haar wijk dan van het aardgas af gaat. Samen met bewoners wordt gekeken hoe warm water en verwarming elektrisch opgewekt kunnen worden.
Na de zomer komt Marco nog een keer langs om bij wat kouder weer met een infrarood- camera te kijken of er warmte weg lekt uit de serre van de familie Pennings. Dan komt er ook een adviseur mee om de isolatie-mogelijkheden verder te onderzoeken. "Zo zie je maar dat het altijd beter kan", aldus wethouder Pennings. "Mochten er van de winter nog meer maatregelen mogelijk zijn, dan passen we mogelijk ons huis weer aan. En zijn we klaar voor de toekomst: een duurzame wijk zonder fossiele brandstof".
Energiecoach Marco: "De wethouder en haar man hebben in het verleden al aandacht besteed aan het energieverbruik van hun huis. Aan de hand van de koffer, die wij als energiecoach meenemen naar dit soort gesprekken, ontstond er een geanimeerd gesprek over hun huis en waar nog besparingsmogelijkheden zijn. Leuk en goed om zo met de klanten een traject in te gaan."

Gratis advies
ZutphenEenergie en gemeente Zutphen hebben samen acht energiecoaches opgeleid. In het najaar start een tweede groep. Zij zijn beschikbaar om mensen aan huis energieadvies te geven. Zij zullen vooral luisteren naar de ideeën en wensen van bewoners zelf, en verwijzen vervolgens door naar onafhankelijke adviseurs, installateurs voor de technische details en de uitvoering.

Voor gratis en vrijblijvend energieadvies, kan men contact opnemen via het e-mailadres.


contact@zutphenenergie.nl