Op het Kinderplein worden kinderen op een aansprekende wijze vermaakt. Foto: Bernadet te Velthuis
Op het Kinderplein worden kinderen op een aansprekende wijze vermaakt. Foto: Bernadet te Velthuis Foto:

Speciaal plein voor kinderen tussen
veldslagen en historische kampementen

Geschiedenis komt tot leven bij Historisch Festijn

VORDEN - Op een leerzame en actieve manier een tijdreis van ruim 2.000 jaar maken door de Nederlandse geschiedenis. Dat kan bij het tweede Historische Festijn, dat kasteel Vorden en historisch evenementenbureau Cranenburgh Events uit Doetinchem op zaterdag 15 en zondag 16 juli, van 10.00 tot 17.00 uur, organiseren rond dit particuliere kasteel. Ruim 65 Levende-Geschiedenisgroepen uit Nederland en andere Europese landen met ruim 800 personen bieden deze reis door de Nederlandse geschiedenis. Die start met de groep Gwylan, die de vroege IJzertijd van circa 800 jaar voor Christus uitbeeldt. De huidige tijd wordt vertegenwoordigd door de stichting Bartje Cie, die de luchtmobiele brigade uit de jaren negentig van de vorige eeuw uitbeeldt.

Nieuw dit jaar is het zogeheten Kinderplein vóór het kasteel, waar kinderen op een aansprekende wijze worden vermaakt. Dat gebeurt onder andere door een middeleeuwse verhalenverteller. Circus Alderhandt brengt een speciaal kinder-doe-circus. De Schminkerie schminkt kinderen, terwijl het Rariteitenkabinet workshops voor kinderen verzorgt. En daar presenteert de ietwat losgeslagen professor Bombasticus (hij leefde rond 1500) zijn medicijn tegen alle ziekten. Bovendien is er voor de kinderen een spannende speurtocht door de wereldgeschiedenis. Degene die het antwoordformulier inlevert, ontvangt vervolgens de oorkonde 'Junior-historicus'.

Completer
In de grote en kleine arena worden veldslagen en demonstraties gehouden. De kampementen van de diverse groepen zijn te bezoeken. Er is ook een historische markt, waar talrijke voorwerpen, kunstnijverheidsproducten en versnaperingen uit honderden jaren geschiedenis zijn te bewonderen, te proeven en verkrijgbaar zijn. Nieuw is een kapper uit de vijftiger jaren van de vorige eeuw, waar men zich kan laten knippen en de baard kan laten bijwerken. Vikinger Vrouwen maken er originele vlechten in de haren. Er is ook een boekhandel aanwezig met vele archeologische en historische uitgaven. Cowboys, strijders uit de Zuid-Afrikaanse Boerenoorlog, groepen die de Eerste Wereldoorlog uitbeelden en Duitse groepen uit de tijd van Napoleon zijn voor het eerst aanwezig op Vorden. En dat geldt ook voor de cavalerie te paard uit de tachtigjarige oorlog.

Een absolute primeur is de demonstratie van een nieuwe sport die zich in Europa ontwikkelt. Dat is het vol-contact vechten in Middeleeuwse uitrusting. In Vorden is daarvoor de Nederlandse afvaardiging aanwezig.


www.historischfestijn.nl

Schutters met musketten bij Historisch Festijn. Foto: PR