Foto: Martijn Siemes
Foto: Martijn Siemes Foto:

Oud-scholieren genieten volop van gouden jubileum

Reünie Stedelijk Lyceum 'Rondom '67'

Door Martijn Siemes

ZUTPHEN - De eindexamens en de bijbehorende spanning zijn voorbij. Voor veel eindexamenleerlingen is een zware last van de schouders gevallen en is het tijd voor feest. Afgelopen donderdag vierde een bijzondere eindexamengroep een bescheiden feestje in het Genietcafé aan de Oude Bornhof: de eindexamenklassen van het Stedelijk Lyceum uit 1967. Na vijftig jaar kwamen de inmiddels gepensioneerde oud-scholieren bij elkaar om herinneringen op te halen aan hun schooltijd, de vriendschappen en het Zutphen van eind jaren '60.

Harry Kaspers is de motor achter deze reünie: "Het was voor mij een geweldige school en ik heb er een hele goede opleiding gehad, waarbij ook aandacht was voor bijvoorbeeld architectuur en middeleeuwse talen. Ik heb nu vier keer een reünie georganiseerd en dat doe je natuurlijk niet wanneer je er geen goede herinneringen aan hebt. Ik vond het zo leuk daar. Vandaar dat ik waarschijnlijk ook zes jaar over mijn HBS heb gedaan in plaats van vijf."
Het Stedelijk Lyceum was een school voor MMS, HBS en Gymnasium en was een begrip in de stad. Het groen koperen dak van het markante gebouw was van verre te zien. Het stond in die tijd bekend als een school voor de kinderen van notabelen. Ze geven zelf ook toe dat ze allemaal goed terecht zijn gekomen, velen gingen naar de universiteit, werden arts of advocaat. Eind jaren '60 waren ze 16, 17 of 18, nu zijn ze gepensioneerd. Sinds 2002 organiseren oud-leerlingen iedere vijf jaar een reünie. Toch heeft niet iedereen alleen maar goede herinneringen, Houkje Schippers uit examenjaar 1968: "Wat ik mij vooral nog herinner is dat ik iedere ochtend die walgelijke brug over moest vanuit Eefde. In mijn herinnering altijd regen en tegenwind."

Roerige jaren '60 volgens aanwezigen niet te vinden in Zutphen

De roerige jaren '60 waren volgens de aanwezigen niet te vinden in Zutphen, geen hippies of seksuele revolutie. Velen verhuisden na hun tijd op het Lyceum dan ook naar de grotere steden: "Het is ontzettend leuk om te zien hoe de stad nu is, met de mooie monumenten, maar vroeger was dat nog niet, het was best armoedig met dichtgetimmerde gebouwen. Wij gingen naar Amsterdam, want daar gebeurde het." De tijdsgeest was wel heel anders dan nu. Ariane van den Berg: "Toen wij examen deden, kregen we gezamenlijk de uitslag te horen. Dan werden we opgesloten in een klaslokaal en daar zaten we dan te wachten. Wanneer de uitslag eindelijk binnenkwam, moesten eerst de gezakten het lokaal verlaten, toen de deur dicht ging werd er gejuicht. Wij vonden dat eigenlijk zo verschrikkelijk - dat zij weg moesten terwijl wij zo blij waren - en in mijn herinnering hadden de leraren daar nog plezier in ook."

Dat neemt niet weg de oud-scholieren volop genoten van dit gouden jubileum. Joos Harbach-Bakker uit Zutphen, een van de mede-organisatoren van de bijeenkomst: "Na de vorige reünie zijn oude vriendschappen weer teruggekomen en opgebloeid, een aantal heeft weer heel leuk contact met elkaar. Dat is toch wel heel bijzonder."

Foto: Martijn Siemes
Foto: Martijn Siemes