V.l.n.r. Robert Wijnhoven, Luijendijk Hoveniers, Jacqueline van Liere, restaurant ’t Schultenhues, René Sueters, wethouder gemeente Zutphen en Danny Lubbers, Smits Rinsma. Foto: Hendrik Haafkens
V.l.n.r. Robert Wijnhoven, Luijendijk Hoveniers, Jacqueline van Liere, restaurant ’t Schultenhues, René Sueters, wethouder gemeente Zutphen en Danny Lubbers, Smits Rinsma. Foto: Hendrik Haafkens Foto:

Erfgoed op de Bleek wordt toegankelijker

ZUTPHEN - De Bleek is één van de stukjes Zutphen waar je je echt in de middeleeuwen waant. Een plek die de gemeente vaker wil laten zien aan inwoners en bezoekers. Vanaf 28 juni starten op een gedeelte van de Bleek, direct achter het restaurant 't Schulten Hues, de werkzaamheden voor een betere toegang van de groenzone vanaf het 's Gravenhof naar de Bleek. Deze duren ongeveer drie weken. Het is een erfgoedproject wat de gemeente in nauwe samenwerking met het Wijnhuisfonds en het restaurant uitvoert.

Normaal gesproken is de Bleek alleen toegankelijk tijdens Open Monumentendag vanaf de Drogenaptoren. Straks is de Bleek vanaf het terras van restaurant 't Schulten Hues via twee eigentijdse trappen bereikbaar. Tijdens de openingstijden van het restaurant is het dan mogelijk om dichtbij de middeleeuwse stadsmuur te komen en het uitzicht op de gracht te bewonderen.

In samenspraak met de aanwonenden, het Wijnhuisfonds en het Sint Anthony Groote Broederschap zal bovendien de hele Bleek een aantal keren per jaar te bezichtigen zijn. Het is dan mogelijk om vanaf de Drogenap door te lopen naar het 's Gravenhof. Wethouder René Sueters: "Zoals afgesproken in de Cultuuragenda 2016 maken we als college erfgoed in Zutphen beter toegankelijk. Dit is, na het toegankelijk maken van de kelders van 'dat Bolwerck', het tweede project wat we met het Wijnhuisfonds uitvoeren."


Huisvesting Het Dagelijks Bestaan wordt een jaar verlengd

ZUTPHEN - Gemeente Zutphen heeft samen met woningbedrijf Ieder1 onderzocht of het mogelijk is de huisvesting van het Dagelijks Bestaan op een deel van de Mars tijdelijk te verlengen. De aanleiding voor het onderzoek was de constatering dat er voorlopig geen bouwactiviteiten zullen plaatsvinden op een deel van de locatie. Daarnaast is het voor het Dagelijks Bestaan tot nu toe niet gelukt om een alternatieve locatie te vinden voor de woon-en zorgactiviteiten.

Voor de dagactiviteiten is inmiddels een tijdelijk nieuwe plek gevonden. Onder de voorwaarde dat de woningen worden aangepast aan de geldende veiligheidsnormen, kan de tijdelijke gebruikersovereenkomst met maximaal één jaar worden verlengd. Dit geeft het Dagelijks Bestaan extra tijd om voor de woon-, zorg en dagactiviteiten een definitieve oplossing te vinden.