Afbeelding

Provinciaal fietsplezier

Afgelopen zondag was ik bij het NK Wielrennen in Montferland. Vanuit een tent bij het Europese hoofdkantoor van het Amerikaanse fietsmerk Specialized in 's-Heerenberg had ik goed zicht op de koers. Tom Dumoulin, Robert Gesink en de toen nog onwetende winnaar Ramon Sinkeldam… ze flitsten allemaal voorbij.

Of dat nog niet genoeg was, kreeg ik de kans in een volgauto mee te rijden om het hele parcours te zien. Van kasteelstad 's-Heerenberg via de Muur van Zeddam – een forse klim – en Beek ging de route naar de Peeskesbult en Stokkum, om weer te eindigen bij het begin. Vanaf de achterbank zag ik behalve het rustieke landschap en enthousiaste toeschouwers veel reclame voor de Gelderse fietsindustrie. Specialized was natuurlijk prominent aanwezig, maar ook Shimano en Trek, die met hun Benelux-vestigingen in Nunspeet respectievelijk Harderwijk zitten. Verder kwam ik REBEL tegen, een jong merk uit Zevenaar dat fietsfanaten de mogelijkheid biedt hun eigen racefiets of mountainbike voor een betaalbare prijs samen te stellen.
Het NK Wielrennen maakte nog eens duidelijk dat Gelderland een echte fietsprovincie is. De groene en bosrijke omgeving maakt fietsen simpelweg tot een feest. Geen wonder dat de rijwielindustrie in de provincie zo goed vertegenwoordigd is. Koninklijke Gazelle in Dieren, Sparta in Apeldoorn en e-bikeproducent Stella in Nunspeet zijn alom bekend. Maar wist u dat er ook een heuse Achterhoekse fietsindustrie bestaat ? Zo is Ulft de thuisbasis van rijwielproducent Multicycle (sinds kort in Poolse handen) en fietstassen- en fietsmandenproducent Basil. Ook Hesling is er gevestigd, een firma die kettingkasten, jasbeschermers en standaards voor tal van bekende fietsmerken maakt. Timmerije uit Neede en JP Trading&gineering uit Doetinchem leveren eveneens fietsonderdelen, terwijl Idenova uit Winterswijk onder meer kinderfietszitjes ontwerpt. Rainbow in Aalten en het Winterswijkse Advanced Cycle Engineering bouwen ligfietsen. En in Varsseveld zit Van Raam, specialist in het maken van aangepaste rijwielen, zoals rolstoel- en scootmobielfietsen.
Al met al creëert de fietsindustrie in Gelderland een hoop banen. Ook de detailhandel en recreatieve sector rond het fietsen – denk aan verkoop, verhuur en reparatie – zorgen voor werkgelegenheid. Wie de fiets pakt, levert daarnaast een bijdrage aan een schoner milieu. Bovendien is fietsen gezond voor lijf en leden. Mike Sinyard, oprichter en eigenaar van Specialized, stelt zelfs: 'Noem mij een probleem op deze wereld en ik verzeker u: de fiets biedt een deel van de oplossing'. Los daarvan zouden we haast vergeten dat fietsen vooral leuk is. Dankzij het NK Wielrennen weet ik in elk geval dat ik hoognodig eens een rondje Montferland moet doen. Mijn fietstempo zal nauwelijks de helft bedragen van de gemiddelde snelheid van de voorbijflitsende wielrenners op het NK. Maar recreatief fietsen heeft ook z'n voordelen: je kunt volop van de omgeving genieten.

Gert-Jan Hospers