De waterwerelden zijn bijzondere combinatie van keramiek, water en licht. Foto: PR
De waterwerelden zijn bijzondere combinatie van keramiek, water en licht. Foto: PR Foto:

Tentoonstelling aftrap IJsselbiënnale 2017 Zutphen

ZUTPHEN - Mieke Konijn, directeur van de IJsselbiënnale heeft met het openen van het Nat_Lab_de Kleiclub de start gegeven aan het evenement IJsselbiënnale 2017 in Zutphen. Dit gebeurde in de tuinen van Dat Bolwerck aan de zaadmarkt 110-112 in aanwezigheid van honderdvijftig belangstellenden.

De Kleiclub is een geuzennaam voor tweeëntwintig beeldend kunstenaars uit de omgeving van Arnhem. Zij exposeren onder de titel Nat_Lab. Het gaat om een bijzondere combinatie van keramiek, water en licht in de middeleeuwse kelders van het rijksmonument. In de schaars verlichte kelder wordt werk getoond in twaalf grote glazen aquariumbakken en op de begane grond is een grote keramische installatie te zien, 'Waterwerken' van Peter Krynen.
Het Wijnhuisfonds en dat Bolwerck(t) werken aan plannen voor de toevoeging van de voormalige kantoren rechts van het hoofdhuis aan het kunstencentrum. In aanloop hierop heeft de gemeente het maken van een toegang naar de kelders financieel mogelijk gemaakt. Het Wijnhuisfonds stelt op haar beurt het pand ter beschikking voor de expositie. "We zijn ontzettend blij met deze mooie samenwerking", vertelt programmamanager erfgoed Hendrik Haafkens namens de gemeente. "Met de toegankelijkheid van de kelders is het complex nog belangrijker geworden voor het cultuur en erfgoedaanbod in Zutphen. Daarnaast is het een primeur! Het eerste monumentenproject van het programma toegankelijk erfgoed in Zutphen.". De komende weken zal wethouder René Sueters andere projecten officieel starten en onthullen.

De deelnemende kunstenaars zijn: Simon Angel, Charlotte Arends, Joke Beltman, Willemien Demmers, Judith Everse, Marike Farenhorst, Marjon Gemmeke, Rob Groot Zevert, Henk Hans Hilvering, Janske Hombergen, Peter Jordaan, Peter Krynen, Wilfried Nijhof, Frans van Nunen, Marry Overtoom, Karlijne Pietersma, Ulrike Sterman, Huib Tielens, Carin Unversagt, Hans Verborg, Gijs Verschoor en Hetty van de Zande.

In de kelder staan twaalf grote glazen aquariumbakken met waterwerelden. Foto: PR
Opening door Mieke Konijn, directeur van de IJsselbiënnale. Foto: PR