Jules Verschure uit Zutphen is oprichter en muzikaal leider van jeugddweilorkest Kleintje Spul(t). Foto: PR
Jules Verschure uit Zutphen is oprichter en muzikaal leider van jeugddweilorkest Kleintje Spul(t). Foto: PR Foto:

Jules Verschure genomineerd voor Gelderse Bokaal 2017

ZUTPHEN - Jules Verschure van dweilorkest 'Spul(t) en jeugdorkest kleintje Spul(t) is een van de genomineerde voor de Gelderse Bokaal 2017, een prijs die toegekend wordt aan iemand die zich bijzonder heeft ingezet voor cultuur of natuur in Gelderland. Het bestuur van het Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland heeft drie personen die zich op een bijzondere wijze hebben onderscheiden in de muzieksector voor de bokaal genomineerd. Naast Verschure maken ook Joop van Hierden van Harmonie Orkest Brummen en Karin Rheiter van Harmonie Tarcisius uit Nijmegen kan op de prijs. Commissaris van de Koning C.G.A. Cornielje, tevens voorzitter van het Cultuurfonds Gelderland, reikt de Gelderse Bokaal aan het einde van het jaar uit.

Jules Verschure uit Zutphen is oprichter en muzikaal leider van jeugddweilorkest Kleintje Spul(t) dat sinds 2012 bestaat. Hij geeft muziekles, arrangeert muziekpartijen en past muziekpartijen aan het niveau van de muzikant aan. Hij is sinds het begin van de vereniging in 1997 actief voor 't Spul(t). De laagdrempelige manier waarop Jules omgaat met kinderen die muziek willen maken, spreekt de jury aan, net als de onconventionele manier van optreden, waarbij uit het hoofd wordt gespeeld, waardoor kinderen zelfvertrouwen krijgen.

De Gelderse Bokaal
Naast de speciaal voor de winnaar ontworpen Gelderse Bokaal, die iedere twee jaar ontworpen wordt door een weer een andere Gelderse kunstenaar, bestaat de prijs uit een geldbedrag van 5000 euro voor een project op het werkterrein van het Cultuurfonds. Belangrijke criteria bij het vaststellen van de nominaties waren onder meer: bijzondere activiteiten op basis van vrijwilligheid binnen de harmonie, fanfare, brassband of koor, een grote persoonlijke inzet en bevlogenheid, dat de activiteiten inspirerend zijn voor anderen en hoe er met de jeugd wordt omgegaan. . De twee genomineerden die de hoofdprijs niet krijgen, ontvangen ieder 1000 euro onder dezelfde voorwaarden.

Oprichter en muzikaal leider van jeugd- dweilorkest Kleintje Spul(t)

De andere genomineerden
Joop van Hierden uit Brummen is meer dan 70 jaar muzikant; hij speelt bugel, klarinet, trombone, cornet en tuba. Hij is 25 jaar voorzitter en acht jaar penningmeester geweest van Harmonie Orkest Brummen en is nu nog dirigent van het opleidingsorkest. Hij is organisator van de jaarlijkse Play-in en dirigeerde de Boerenkapel, het Koper-ensemble en het grote orkest tijdens evenementen. Hij nam aan het project Muziek in de Klas deel als muzikant; een project dat op alle basisscholen in Brummen wordt uitgevoerd. Hij is bovendien grondlegger van muziekonderwijs in Brummen. De jury heeft naast zijn bestuurlijke kwaliteiten veel waardering voor zijn enthousiasme waarmee hij de jeugd inspireert.
Karin Rheiter uit Nijmegen is jarenlang voorzitter geweest van Harmonie Tarcisius, Stichting Opleidingsharmonie Nijmegen en de Nijmeegse Federatie van Muziekverenigingen. Ze speelt dwarsfluit, bariton en hoorn, stond aan de wieg van twee jeugdorkesten en heeft verenigingsstructuur vernieuwd wat veel nieuwe leden opleverde. Daarnaast organiseert zij veel muzikale projecten. De jury waardeert het aantal functies dat Karin bekleedde, prijst het feit dat de vereniging door haar inzet weer is opgebloeid en haar inzet om twee jeugdorkesten op te richten.

De jurering
De jury van de Gelderse Bokaal 2017 bestaat uit Arend Nijhuis van Cultuurmij Oost, Dick Chargois en Koen van der Mark, bestuursleden van het Prins Bernhard Cultuurfonds in Gelderland, en ambtelijk secretaris Wendelien Kuit. Uit een lijst van 16 voordrachten hebben zij de drie genomineerden geselecteerd. Daaruit wijst het bestuur van het Prins Bernhard Cultuurfonds de winnaar aan. De naam van de winnaar wordt bekend gemaakt op de dag van de prijsuitreiking die naar verwachting op 1 december plaats vindt in het Akoesticum te Ede.