Twee hoofdpersonen uit de lesbrief, geliefden Hendrik van Keppel en Hendrikje op de Korenmarkt, lopen over de Groenmarkt. Vormgegeven door ToonWorkz.
Twee hoofdpersonen uit de lesbrief, geliefden Hendrik van Keppel en Hendrikje op de Korenmarkt, lopen over de Groenmarkt. Vormgegeven door ToonWorkz. Foto:

Regionaal Archief lanceert educatieve website

Historische beelden en getekende figuren

ZUTPHEN - Vrijdag 16 juni zal de educatieve website van het Regionaal Archief Zutphen gepresenteerd worden. De website biedt twee lesbrieven aan voor leerlingen van het voortgezet onderwijs. Aan de hand van Middeleeuwse archiefstukken kunnen ze op deze site het leven van een Hanzekoopman onderzoeken en zo de boeiende periode van de Hanze ontdekken.

Deze dag zullen drie leerlingen van het Isendoorn College in een generale repetitie de lesbrief aan een laatste test onderwerpen. Daarna zal programmamanager erfgoed Hendrik Haafkens de site officieel lanceren.

De Hanzelesbrief
De Hanzelesbrief is speciaal ontwikkeld om leerlingen van het voortgezet onderwijs op een actieve manier kennis te laten met de Hanze en de Middeleeuwen. De inhoud, die draait om het leven van Albert op de Korenmarkt, is gebaseerd op historisch onderzoek van Jeroen Benders. Albert heeft écht bestaan, waardoor de geschiedenis tot leven komt. De lesbrief is lesstofvervangend want na het maken van de lesbrief, hebben de leerlingen de verplichte stof over dit onderwerp volledig behandeld. In samenwerking met educator Jessie Jongejans en studio Toonworkz is deze lesbrief nu verwerkt in een moderne, educatieve site.

De educatieve site is vormgegeven met een combinatie van (historische) beelden van Zutphen en getekende figuren, die zijn ontworpen door ToonWorkz.