Muziek van avontuurlijke
Amerikaanse componist

ZUTPHEN - Zaterdag 24 juni brengt het Scordatura Ensemble uit Amsterdam vroege kamermuziek van de avontuurlijke Amerikaanse componist Harry Partch, pionier voor de nieuwe muziek. Er wordt gespeeld op zelfgebouwde instrumenten met een geheel eigen klankwereld.

Harry Partch was één van de eerste componisten uit de twintigste eeuw die zich intensief bezighielden met de systematisering van microtonale toonschalen. Hij had veel bewonderaars, waaronder David Bowie, Johnny Depp, Frank Zappa, Tom Waits en Stockhausen. Partch op de oorspronkelijke manier uitvoeren was echter een brug te ver voor musici die geen toegang hadden tot zijn originele instrumenten. Partch, een altviolist die in de woestijn dichtbij San Diego opgroeide, maakte het hen ook niet gemakkelijk. Voor zijn muziek ging hij 'all the way' met een systeem van minstens 43 tonen waarmee men in reine stemming ('pure tuning') kon spelen en met eigenzinnige, zelfgebouwde instrumenten.

Op Facebook zijn jonge mensen bezig met een opmars en herontdekking van 'just tuning' systemen, gestimuleerd door de voortgeschreden keyboard technieken waarmee alle stemmingen makkelijk zijn te realiseren. Partch is actueler dan ooit, Partch is hot. Deze actualiteit inspireerde het Scordatura Ensemble, gespecialiseerd in het vroege werk van Partch, om met een eigen muzikaal antwoord te komen. Dit vroege werk is in wezen intieme kamermuziek met een uniek karakter. Die periode kent ook zijn eigen instrumenten, zoals de Kithara I, met stemmingen die in zijn latere muziek niet meer voorkomen.
In het meesterstuk 'Seventeen Lyrics by Li Po' liggen de basisprincipes van al zijn werk besloten. Deze werken, op teksten van de Chinese dichter Li Po (701-762), waren de eerste composities waarin Partch zijn ideeën tot uitdrukking bracht. Al het werk ervoor verbrandde hij in een potkachel.

Voor het Partch project dat nu wordt uitgevoerd schreven acht componisten met bijzondere interesse voor Partch nieuwe, korte songs. De meeste van deze stukken waren nog niet eerder in Nederland te horen.

Locatie: Dat Bolwerck, Zaadmarkt 112, Zutphen. Aanvang 20.00 uur.


Voor meer informatie, zie de advertentie op pagina 5