Merel van Dijk herkent al veel verschillende vogels aan hun geluid. Foto: Meike Wesselink
Merel van Dijk herkent al veel verschillende vogels aan hun geluid. Foto: Meike Wesselink Foto:

Vogelwerkgroep Zutphen wil verjongen

ZUTPHEN/BRUMMEN - Merel van Dijk is gek op vogels. Niet heel gebruikelijk voor meisjes van dertien, maar het weerhoudt Merel er niet van om zoveel mogelijk te weten te komen over de vogels uit haar omgeving. Veel kennis heeft ze al opgedaan uit boeken. Maar nu wil ze op pad. Sinds kort doet ze dat met de Vogelwerkgroep Zutphen en omgeving.

Door Meike Wesselink

"Het herkennen van vogelgeluiden is best moeilijk en daarom is het ook fijn dat ik daarover met anderen kan overleggen", begint Merel. Tot voor kort zat ze vooral met haar neus in de boeken, maar nu wil ze er op uit, vogels zien, ontdekken en horen. "Er zijn vogels die het geluid van andere vogels imiteren. Om die geluiden van elkaar te kunnen onderscheiden is nog best lastig. Eigenlijk moet je de geluiden opnemen, maar meestal ben ik daarvoor te laat, of staat er zoveel achtergrondgeluid op dat je bijna niet meer kunt horen." Het zijn de dingen waarmee Merel nog worstelt, maar waar ze vanzelf handiger in wordt naarmate ze oefent.

De Vogelwerkgroep organiseert regelmatig een excursie met een bepaalde vogelsoort als thema. Zo staat er voor zaterdag 10 juni een excursie gepland naar het Drentse Bargerveen om de Grauwe Klauwier en het Paapje te spotten. "En pas was er een excursie naar de Oostvaardersplassen. Ik was te laat om me aan te melden. Vond ik erg jammer, want de Zeearend nestelt daar en die wil ik heel graag zien."
Nog een vogel die Merel graag in real live wil spotten is de Bontbekplevier. "Die heb ik nog nooit gezien, want daarvoor moet je naar de kust. Ik ben met mijn ouders aan het onderhandelen wanneer ik alleen mag reizen, maar een beetje spannend vind ik dat ook wel. Stel je voor dat ik de weg kwijtraak."

De allereerste vogel waar Merel kennis mee maakte was - hoe kan het ook anders- de Merel. "Ik vond hem niet eens zo bijzonder toen. Maar dat is wel veranderd, ik vind het geluid bijvoorbeeld erg mooi." Als klein kind al voelde Merel zich verbonden met de natuur. Nog niet specifiek met vogels, dat kwam later pas. "Wat er zo leuk aan is? Dat ze kunnen vliegen natuurlijk. Dat zou ik zelf ook willen. Maar het is ook leuk dat ze overal zijn en dat je dus altijd vogels kunt zien, gewoon onderweg op de fiets bijvoorbeeld." Ondertussen heeft Merel in het Vogelpark waar we hebben afgesproken de Kleine Karekiet én de zwartkop al gehoord. "Meestal herken je vogels het eerst aan hun geluid. Of je kunt aan het geluid herkennen dat er gevaar dreigt. Soms kun je door te luisteren nog eerder een roofvogel in de gaten krijgen dan wanneer je met je ogen gaat zoeken."
Het ontgaat Merel natuurlijk niet dat niet veel jongeren zich verbinden met de Vogelwerkgroep, maar dat is iets dat ze in het dagelijks leven ook tegenkomt. "Kinderen van mijn leeftijd hebben hele andere interesses, maar ik ken wel iemand op school die geïnteresseerd is en me er ook geregeld naar vraagt."
???????De Vogelwerkgroep start in september speciaal met activiteiten voor de jeugd van 8 tot en met 12 jaar. Bestuurslid Carin Barendrecht: "Iedere maand worden er voor kinderen activiteiten georganiseerd zoals het uitpluizen van uilenballen of het omgaan met de verrekijker. Speciaal van ouders kregen we die vraag en dat vinden we alleen maar leuk. Want wil je echt een goede vogelaar worden dan kun je er maar beter vroeg mee beginnen. Het herkennen van geluiden leer je dan bijvoorbeeld veel sneller."???????


www.vwg-zutphen.nl