Ben Benerink vond opvolging in de bevlogen Mitchel Leijser. Henk Kamp neemt een kijkje in de zaak. Foto: Meike Wesselink
Ben Benerink vond opvolging in de bevlogen Mitchel Leijser. Henk Kamp neemt een kijkje in de zaak. Foto: Meike Wesselink Foto:

Henk Kamp onder de indruk van Zutphen

Zutphen - Terwijl Zutphen alle zeilen bijzet om leegstand in de binnenstad te voorkomen, laat minister Henk Kamp weten dat hij het allemaal nog wel vindt meevallen in de Hanzestad. "In vergelijking met andere gemeenten is het winkelbestand nog steeds kansrijk en op hoog niveau. In combinatie met de historische binnenstad geeft dat Zutphen een geheel eigen karakter."

Door Meike Wesselink

De minister van Economische Zaken was aanvankelijk slechts van plan een kijkje te nemen in zijn voormalige woonplaats om de ontwikkelingen rond Noorderhaven te bekijken, maar zijn bezoek afgelopen maandag 15 mei werd in een veel breder kader geplaatst. Zo kreeg de minister een inkijkje in hoe Zutphen zich op economisch, maatschappelijk en cultureel vlak voorbereidt op de toekomst. Met inderdaad een aantrekkelijke Noorderhaven, de IJsselkade en Poort van Zuid volop in ontwikkeling en een toekomstbestendig winkelaanbod. Én vergaande samenwerking tussen ondernemers, binnenstadsmanagement, Zutphen Promotie en gemeente. Kamp was zichtbaar onder de indruk omdat ontwikkelingen in Zutphen zich in korte tijd hebben opgevolgd. "Sinds ik hier weg ben, is Zutphen er alleen nog maar op vooruit gegaan."

Kamp nam als minister van Economische Zaken in 2014 het initiatief om een steunprogramma op te zetten om Nederlandse binnensteden toekomstbestendig te maken; om de stad passend te maken in een tijd waarin online verkoop meer regelmaat is dan uitzondering en waar consumenten van een binnenstad verwachten dat ze er kunnen verblijven, dat er iets te beleven valt en er ook nog een aantrekkelijk winkelaanbod is. Het ministerie verwacht dat binnensteden qua winkelaanbod 20% moeten terugschroeven, maar of dat voor Zutphen met zijn eigenzinnige winkelaanbod ook geldt, is maar zeer de vraag.

In ieder geval is Zutphen een inspirerend voorbeeld voor andere gemeenten, zo denkt Kamp. Om daar een vervolg aan te geven, ondertekent Gemeente Zutphen op 3 juli de RetailDeal, waarmee het de intentie uitspreekt om actief te werken aan een toekomstgericht beleid voor de detailhandel. 119 gemeenten ondertekenden de verklaring al. Oege Bosch: "We zijn al goed op weg met het ontwikkelen van een duidelijke visie en beleid, maar wat we met de intentieverklaring ook uitspreken, is dat we met een volgend college dezelfde koers voortzetten. Ander onderdeel van de agenda is dat we het als gemeente niet alleen doen, maar dat we actief de samenwerking opzoeken. Binnen de gemeente met stakeholders als de Retail, vastgoed, horeca en kunst en cultuur, erbuiten met andere gemeenten, de Provincie en het Rijk. We moeten de continuïteit van ons winkelaanbod koesteren, samen optrekken om die te bewaren en ons netwerk nuttig gebruiken. Ik hoop dat ondernemers de gemeente daarin ook meer gaan zien als partner."

Henk Kamp bezocht het Koelhuis, maakte een tochtje met de fluisterboot, bezocht Hof van Heeckeren, de IJsselkade én de binnenstad. Binnenstadsmanager Remco Feith: "Hij sprak met verschillende ondernemers van familiebedrijven, waaronder Hans-Jaap Eijerkamp en dochter Lisanne, Jos Addink en zoon Carel en Huub Janson en dochter Rineke. Zutphen kent veel familiebedrijven. Hoe hebben die hun opvolging geregeld en hoe zorgen ze voor continuïteit van hun bedrijf? Over dat soort onderwerpen gingen de gesprekken. Henk Kamp bleek goed op de hoogte, hij kende ze allemaal."