Leerlingen Isendoorn leggen rozen bij herdenking Vergeten Slachtoffers in Warnsveld. Foto: Alize Hillebrink
Leerlingen Isendoorn leggen rozen bij herdenking Vergeten Slachtoffers in Warnsveld. Foto: Alize Hillebrink Foto:

'Een plek waar de namen voortleven'

WARNSVELD - Vrijdagmiddag 12 mei legden tweehonderd leerlingen van het Isendoorn College in Warnsveld een roos bij het gedenkteken voor Vergeten Slachtoffers. De herdenking vond voor de eerste keer plaats. In 2016 werd het gedenkteken onthuld voor slachtoffers die voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog naamloos werden begraven.

Door Alize Hillebrink

Het gedenkteken is bedoeld om de herinnering levend houden aan de patiënten die als een vergeten groep oorlogsslachtoffers tijdens de Tweede Wereldoorlog op het Groot Graffel (nu: GGNet) het leven lieten. Zij overleden vooral als gevolg van ontberingen, ziekten en slechte hygiënische toestanden en werden naamloos begraven in Vak D, gelegen naast de gemeentelijke begraafplaats in Warnsveld. Vorig jaar werd het gedenkteken, gemaakt door Hein Smeerdijk, onthuld. Ineke Hissink van het Comité Herdenkingen Tweede Wereldoorlog Warnsveld: "Op deze plek leven de namen voort. Door de herdenking houden de leerlingen het levend en kunnen ze het weer doorgeven."

Het Isendoorn College organiseert jaarlijks een intermezzoweek die in het teken staat van de Tweede Wereldoorlog. Ter afsluiting van de week legden de leerlingen van 3 havo-vwo bij het monument witte rozen met daaraan bevestigd een persoonlijke boodschap.

Bijzonder was de aanwezigheid van Truus Jimenez, dochter van verpleegster Tine Schekman-Hiemstra, die tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte op het Groot Graffel. Drie weken geleden overleed haar moeder op 95-jarige leeftijd. Jimenez (54): "Wat ze hier heeft meegemaakt zat zo diep, ze kon er pas op haar 87e over praten."

Tijdens de oorlogsdagen hield zuster Tine een dagboek bij dat jammer genoeg door een bombardement verloren ging. Later heeft ze dit gereconstrueerd.

Heleen Buijs van het Comité Herdenkingen Tweede Wereldoorlog Warnsveld: "Zo mooi dat ze het nog heeft kunnen opschrijven. Hierdoor is een waardevol verslag van de gebeurtenissen uit die tijd bewaard gebleven." Jimenez: "Haar hart lag in de verpleging. Ze woonde tussen de patiënten. De oorlogsjaren hebben haar leven gevormd."

Leerlingen Isendoorn leggen rozen bij herdenking Vergeten Slachtoffers in Warnsveld. Foto: Alize Hillebrink
Leerlingen Isendoorn leggen rozen met daaraan bevestigd een persoonlijke boodschap. Foto: Alize Hillebrink
Roos voor voor Vergeten Slachtoffers. Foto: Alize Hillebrink
Leerlingen Isendoorn leggen rozen met daaraan bevestigd een persoonlijke boodschap. Foto: Alize Hillebrink
Bijeenkomst in de vredeskapel Leonard van Wijk, geestelijk verzorger GGNet. Foto Alize Hillebrink
Leerlingen Isendoorn lopen naar het monument in Warnsveld. Foto: Alize Hillebrink
Leerlingen Isendoorn met de rozen met daaraan bevestigd een persoonlijke boodschap. Foto: Alize Hillebrink
Foto: Alize Hillebrink