Het organisatieteam van Veteranendag Zutphen: v.l.n.r. (boven) Danny Kappert, Vera dos Santos (gemeente Zutphen) en Esther van Dijk en (onder) Mathijs Oppewal, en Bastiaan Marsman. Foto: Alize Hillebrink
Het organisatieteam van Veteranendag Zutphen: v.l.n.r. (boven) Danny Kappert, Vera dos Santos (gemeente Zutphen) en Esther van Dijk en (onder) Mathijs Oppewal, en Bastiaan Marsman. Foto: Alize Hillebrink Foto: Alize Hillebrink

Zutphen lanceert Veteranendag nieuwe stijl

ZUTPHEN - Bij een veteraan denken veel mensen aan een oudere man met een borst vol insignes. 'Dat klopt niet,' zegt oud-strijder Mathijs Oppewal. 'Iemand van 18 kan ook veteraan zijn.' Vier jonge veteranen uit Zutphen en Gorssel vinden het tijd om laten zien dat er ook een jonge generatie veteranen is. Zaterdag 13 mei is de grote dag.

Door Alize Hillebrink

Zutphen telt maar liefst 252 oorlogsveteranen, waarvan twintig in actieve dienst. "Een veteraan is iemand die voor zijn land heeft gestreden in oorlogssituaties," legt Esther van Dijk uit. "Tegenwoordig ben je al veteraan als je zes weken uitgezonden bent geweest. Vroeger was dat pas als je uit dienst ging. Dat is een verschil."
De jaarlijkse veteranendag in Zutphen was bedoeld om veteranen bij elkaar brengen, maar de laatste jaren waren alleen nog de echte oudgedienden aanwezig. De (oud)strijders van onder de veertig hadden geen belangstelling. "Mensen willen geen kop koffie met natte cake," zegt Mathijs Oppewal. Tijd voor verandering vonden vier jonge veteranen.

De musketiers gingen aan de slag en voerden een paar eigentijdse veranderingen door. Mathijs Oppewal: "Niet doordeweeks samenkomen maar in het weekend bijvoorbeeld. Het thuisfront is voor een veteraan het belangrijkst. Door activiteiten in het weekend te organiseren kan het gezin ook deelnemen." Van Dijk: "We doen het voor elkaar. Daar hoort de familie ook bij."

Dat het jong en oud moet aanspreken was een tweede voorwaarde. Muziek, demonstraties, een klimtoren en springkussen waren daarvoor de ingrediƫnten. En met succes. De pilot van vorig jaar trok niet alleen een ander publiek, maar ook meer publiek. Tegelijkertijd werd daarmee een derde component toegevoegd namelijk: een publieksevenement voor iedereen. De proefdag was geslaagd met als resultaat dat er dit jaar nog groter wordt uitgepakt. Bijzonder extraatje is de Landmachtdag, die gelijktijdig op 13 mei op de Groenmarkt in Zutphen gehouden wordt. Meer hierover vindt u op pagina 3.

Baret
Bij een aankondiging als deze hoort natuurlijk een foto. Het team wil dit op de plek waar de Veteranendag gaat plaatsvinden: De IJsselkade. En het regent, dus het moet snel. Esther van Dijk haalt haar baret uit haar jaszak. "Vanmorgen haalde ik hem na 21 jaar weer uit de doos en ik kreeg een knoop in mijn buik." Vijf jaar was ze vrachtwagenmonteur bij de Technische Dienst. "In 1996 zat ik een half jaar in Bosniƫ." Met weemoed denkt ze terug. "Het was een mooie tijd. Maar ik moest helaas stoppen. Mijn contract werd niet verlengd." Drie jaar geleden ging ze voor het eerst naar een ontmoetingsetentje van de Stichting Veteranen Oost Nederland (SVON). "Ik zag er tegenop, maar ik heb er geen spijt van gehad. Ik kwam er oud-collega's tegen. Het voelde als thuiskomen." Het zette haar aan het denken en vorig jaar startte ze eenzelfde ontmoetingscentrum op in Eefde. "Om op een ongedwongen manier elkaar te kunnen ontmoeten. Een plek waar partners en kinderen ook welkom zijn." En het voorziet in een behoefte. "Achteraf best gek dat zoiets er nog niet was." Mathijs: "We streven naar de erkenning en zichtbaarheid die elke veteraan verdient."

Programma
Zaterdag 13 mei Veteranendag op de IJsselkade. Vanaf 12.00 uur tot 16.00 uur zijn er diverse activiteiten. Alle evenementen zijn voor iedereen vrij toegankelijk.
Er is een horecaplein met een terras. Diverse militaire voertuigen. Verschillende stands met militaire instanties zoals Stichting Veteranen Oost-Nederland (SVON), Dutch Military Veterans (DMV), Dutch Veterans Bikers Association (DVBA), Veteranen Instituut, Veteranen Inloophuis Arnhem en stands waar merchandise te koop is zoals Militaria 4you en Paracord. Op de klimtoren kun je je eigen grenzen verleggen. Ook aan de kinderen is gedacht; een springkussen, de banjercaravan en ze kunnen geschminkt worden. Winnaar Erik Krikke Boekgoed 2016 met het boek: 'Operatie geslaagd' is aanwezig voor een boeksigneersessie van zijn succesvolle boek en met zijn band de 7even Bridges.

Parkeren
Vanwege wegwerkzaamheden aan de IJsselkade is parkeren rondom de IJsselkade beperkt mogelijk. U wordt geadviseerd te parkeren in de nieuwe parkeergarage bij het station, de parkeerplaats Houtwal of Albert Heijn XL.