Start IIRC Supersport met onder andere Joey den Besten (65). Foto: Henk Teerink
Start IIRC Supersport met onder andere Joey den Besten (65). Foto: Henk Teerink

Hamove is klaar voor jubileumwegrace op de Varsselring

HENGELO - In het weekend van 6 en 7 mei is een historisch weekend voor de Hamove. Voor de vijftigste keer wordt de wegrace verreden op de Varsselring in Hengelo. Hamove heeft voor deze editie groots uitgepakt met veel spektakel en een groot aantal wedstrijden met lokale kanshebbers op de overwinning.

Hengelo, Varsselring en wegrace zijn woorden die al jaren samengaan. Dit jaar wordt de prachtige geschiedenis van het evenement extra benadrukt, omdat het evenement voor het vijftigste jaar georganiseerd wordt. Inmiddels is de wegrace in Hengelo, georganiseerd door de Hamove, de enig overgebleven wegrace in Nederland op een stratencircuit. Tijdens de 2017-editie staan er maar liefst acht raceklassen aan de start. Het Internationale Road Race Championship (IRRC) is in de laatste jaren uitgegroeid tot de grote publiekstrekker.

In de IRRC Superbike is de kampioen van vorig jaar Vincent Lonbois niet meer van de partij. Op voorhand zijn Sebastien Le Grelle, Didier Grams en Supersport-kampioen Marek Cerveny de grote kanshebbers op de titel. Outsiders zijn twee Hamove-leden: Johan Fredriks en Jochem van den Hoek. De Nederlanders eindigden vorig jaar op plaats vier en vijf in de titelstrijd. Fredriks heeft onlangs deelgenomen aan de 24H van Le Mans en lijkt daardoor klaar voor de eerste IRRC-race op zijn thuiscircuit. Van den Hoek komt uit voor Performance Racing Achterhoek op een nieuwe Kawasaki. Het is daarom erg interessant wat de Brabander kan op zijn nieuwe machine. Marcel Zuurbier heeft dit jaar de overstap gemaakt naar de Superbike-klasse en gaat rijden met een Yamaha R1.

Performance Racing Achterhoek, het team van de uit Hengelo Gelderland afkomstige Tonny Wassink heeft met coureur Joey den Besten een topfavoriet in huis in de IRRC Supersport categorie. De kampioen van de afgelopen twee seizoenen, de Tsjech Cerveny, is vertrokken naar de Superbike-klasse. Den Besten wist in 2014 al eens de titel te veroveren en hij wil tijdens zijn thuiswedstrijd in Hengelo een goede start maken in 2017. Michael Hofman kent de weg ook goed op de Varsselring en hij zou maar zo voor een verrassing kunnen zorgen.
Naast het IRRC-kampioenschap wordt er ook gereden in de BeNeCup Superbike en Supersport. In deze klassen staan veel IRRC-rijders aan de start. Daarnaast heeft de Nederlander Tim van Ooijen goede zaken gedaan tijdens het eerste BeNeCup-evenement in het Franse Croix. Van Ooijen wist daar beide Superbike-races te winnen en wil deze ingeslagen weg graag vasthouden bij het tweede evenement in Hengelo.

Ook de Zijspannen ontbreken niet. In Hengelo worden de eerste wedstrijden van het seizoen gereden voor het Open Nederlands Kampioenschap. Bennie Streuer staat met zijn nieuwe bakkenist Kevin Rousseau aan de start. Zij zullen uitkomen met hun nieuwe 600cc-combinatie, waar zij normaal gesproken mee rijden in het WK. De wereldkampioen van 2015 moet het opnemen tegen de 1000cc-spannen, waarmee in het ONK gereden wordt. John Smits met Gunter Verbrugge, Billy Gallros en Gerard Daalhuizen en Kees Endeveld met Jeroen Remmé lijken de combinaties die gaan vechten voor de ONK-titel.
De NK Classics en de Camathias Cup zijn ook vaste klassen op het programma in Hengelo. De 2-Stroke klasse is dit jaar nieuw. Deze tweetaktklasse rijdt speciaal voor vijftig jaar Hengelo. Aan de start staan allerlei machines van 125cc tot 500cc. Voormalige Nederlandse toprijders als Hans Smees, Tonny Wassink, Henry Sala en Joop Timmer staan op de deelnemerslijst. Tasia Rodink was eigenlijk gestopt, maar zij stapt in Hengelo ook nog eenmalig op een 125cc Honda. Deze klasse met het prachtige tweetakt geluid, belooft een groot spektakelnummer te worden.

Naast de races is er ook het hele weekend het V-Ring Treffen. Op zaterdag tegen 18.00 uur staan er sprints met caféracers op het programma. Ook zullen zij op zondag tijdens de pauze diverse demoronden rijden. Daarnaast zullen ze allerlei activiteiten tentoonspreiden in het rennerskwartier. Bij de caféracer gaat het niet om de pure snelheid, maar om creativiteit. Sommige machines hebben veel weg van een kunstobject en zullen daardoor een prachtig gezicht opleveren voor het aanwezige publiek. Vorig jaar waren de smaakmakers Ad Ridderhof en Bennie Joling die als eerste van start gingen. Aansluitend aan het zaterdagprogramma is er in het racecafé op de paddock een feestavond met DJ Martin. De avond start om 20.00 uur en er is gratis entree.

Naast het racen op zondag is er ook gedacht aan de kleine jeugd. Een draaimolen, luchtkussen en mini-crossmotoren zijn aanwezig in het rennerskwartier. Achter de tribune bij start en finish zijn er tal van kramen waarbij men diverse leuke artikelen kan kopen. Ook de merchandising van de IRRC en Hamove zijn er te koop. Hierbij kan men natuurlijk ook de nodige versnaperingen halen op het ingerichte plein dat er fantastisch uit zal zien en nieuw is in 2017.

De kosten van een weekendticket voor de wegraces zijn 25 euro. Een ticket voor alleen de zondag kost 20 euro, Kinderen tot twaalf jaar hebben gratis toegang en jeugd tussen de 12 en 18 jaar betalen 10 euro entree. Een kaartje voor volwassenen op zaterdag 6 mei is 10 euro. Vanwege vijftig jaar wegrace op de Varsselring trakteert de Hamove; bij aankoop van een zondagkaart of passe-partout krijgt men een consumptiemunt cadeau. Voor meer informatie kijk op de site.

www.hamove.nl

V-Ring treffen vorig jaar met Ad Ridderhof en Bennie Jolink. Foto: Kees Siroo