Zes goede doelen ontvangen van samen 50.000 euro van Roparun. Foto Martijn Siemes
Zes goede doelen ontvangen van samen 50.000 euro van Roparun. Foto Martijn Siemes Foto:

Vijftigduizend euro Roparun naar zes zorginitiatieven Zutphen en Warnsveld

ZUTPHEN/WARNSVELD- Voor de tweede keer op rij mocht Zutphen zich vorig jaar de leukste doorkomstgemeente van de Roparun noemen. Aan deze eretitel zat ook een geldbedrag van 50.000 euro verbonden dat op donderdag 20 april verdeeld werd onder zes lokale initiatieven die zich richten op de palliatieve zorg voor kankerpatiënten. Uit handen van wethouder Coby Pennings kregen Stichting Vrienden van het Gelre Ziekenhuis, Netwerk Palliatieve zorg, Stichting Samen Varen, Buurtzorghuis Warnsveld, Hospice Zutphen en Stichting Noaberhulp een bijdrage om nieuwe projecten te ontwikkelen.

Door Martijn Siemes

"Wij zijn natuurlijk heel erg blij dat Zutphen deze prijs mag verdelen," zegt Elly Makkinga, bestuurslid van de stichting Doorkomst Roparun Zutphen. "Dat we ook betrokken worden bij het verdelen van dit bedrag en dat we dit kunnen doen voor lokale initiatieven is natuurlijk heel goed."

De stichting Doorkomst Roparun bestaat officieel sinds oktober 2016, maar was in de voorbijgaande jaren al de drijvende kracht achter de ontvangst van de Roparunners in Zutphen. Zij zorgen er ieder jaar weer voor dat het evenement een groot feest wordt. De Roparun is een estafetteloop die begint in zowel Parijs als Hamburg en eindigt in Rotterdam. Tijdens deze tocht doen de hardlopers verschillende gemeenten aan in Nederland. De deelnemende teams mochten stemmen in welke gemeente zij zich het meest welkom voelden. In 2014 werd Zutphen tweede, in 2015 en 2016 eerste. "Kanker is een verschrikkelijke ziekte die tegenwoordig in bijna alle families voorkomt," zegt wethouder Coby Pennings: "Vroeger of later krijgt iedereen er mee te maken. Daarom is de Roparun zo belangrijk en daarom is het fantastisch dat een geweldige club mensen elk jaar de doorkomst door Zutphen organiseert. Het is een groot feest en je wordt er gewoon blij van."

De Roparun is een sponsorloop en de opbrengsten gaan volledig naar de zorg voor kankerpatiënten. De doelstelling is dat er niets aan de strijkstok mag blijven hangen en dat al het geld dat de hardlopers ophalen met sponsoring direct naar de zorg voor kankerpatiënten gaat. In Zutphen zijn daarom deze zes initiatieven geselecteerd die zich richten op de palliatieve zorg voor kankerpatiënten, zorg die speciaal is gericht op de kwaliteit van het leven. Zo biedt Stichting Samen Varen een vaarvakantie aan voor vrouwen die behandeld worden of zijn voor borstkanker en het financieel zwaar hebben. Tijdens de vakantie worden de vrouwen verwend door schoonheidsspecialistes en kappers. Noaberhulp Zutphen organiseert met de bijdrage een workshop 'complementaire zorg' voor haar vrijwilligers. Het netwerk palliatieve zorg besteedt het geld aan trainingen en scholingen op het gebied van aromatherapie en massage. Stichting Vrienden van Gelre Ziekenhuizen koopt iPads voor kinderen met kanker. Het Buurtzorghuis Warnsveld kan nu een relaxruimte met buitenlucht realiseren en het Hospice schaft extra meubilair aan voor patiënten en familie.

Arie Wezemer van de landelijke stichting Roparun was vol lof over de initiatieven en over de inzet van alle vrijwilligers die het onthaal in Zutphen in 2016 zo bijzonder maakten: "Mensen weten soms niet hoe belangrijk het applaus is voor de hardlopers en dat de binnenkomst een echt feest is. Het geeft de renners vleugeltjes op de weg naar Rotterdam."

De Roparun 2017 komt op 4 juni door Zutphen. Meer informatie treft u op de website en Facebookpagina van Stichting Doorkomst Roparun Zutphen.


www.doorkomstroparunzutphen.nl