Eerste bijeenkomst over een nieuw in te richten 's Gravenhof. Foto: PR
Eerste bijeenkomst over een nieuw in te richten 's Gravenhof. Foto: PR Foto:

Parkeren en wind meest besproken
dilemma's 's Gravenhof

Zutphen - Parkeren en wind waren donderdag 20 april ongetwijfeld de meest besproken dilemma's die ter sprake kwamen tijdens een eerste bijeenkomst over een nieuw in te richten 's Gravenhof. Tijdens de inleiding die in de verwarmde zijkapel van de Walburgiskerk werd gegeven, was er -voordat er vooruit kon worden gekeken- ruimte om terug te blikken op de historie van de 's Gravenhof. En die gaat ver terug, want al aan het eind van de negende eeuw is wat we nu kennen als 's Gravenhof de kern van een ommuurde stad, met als centraal punt een grafelijk centrum.

Door Meike Wesselink

Het gebouw dat dan nog van hout is, wordt in de elfde eeuw vervangen voor een tufstenen gebouw met koninklijke allure, dat bekend staat als palts en diende als tijdelijke verblijfsplaats voor Duitse keizers. De contouren van deze palts (grofweg 53 meter bij 12,5 meter) hebben een plekje gekregen in het plaveisel op de 's Gravenhof, maar die is amper te zien door de auto's die er bovenop staan geparkeerd.

Peter Gast en Jacqueline van Lieren vormen met sterrenrestaurant 't Schulten Hues aan het begin van de 's Gravenhof een stijlvolle entree naar de binnenstad. Plan is om die zuidelijke entree nog veel grootser te maken en Zutphen daarmee de allure te geven die het verdient, zoals bestuurlijk coördinator Annelies de Jonge het ambitieuze plan (kosten: zo'n zes miljoen euro) beschrijft. Het hele gebied vanaf de Houtwal gaat op de schop. Met het geschikt maken van de entree naar Musea Zutphen in Hof van Heeckeren is daarvoor de eerste aanzet al gegeven, maar het echte werk wordt vanaf volgend jaar pas verzet. Welk werk dat precies is, staat nog niet vast.

Tijdens een volgende bijeenkomst op 15 mei wordt er ingegaan op het achterliggende gebied (Vispoortplein, Martinetsingel, Houtwal) en de suggesties, dilemma's en visies die zowel afgelopen donderdag als de komende 15 mei tijdens de rondetafelgesprekken naar voren komen, worden door MTD Landschapsarchitecten in kaart gebracht en op 15 juni gepresenteerd tijdens een derde bijeenkomst.

"Ik werd best warm van al die bomen en het groen dat ik op een oude foto van de 's Gravenhof zag", concludeert Peter Gast die ook de beeldende inleiding over de historie van de 's Gravenhof bijwoonde. "Het deed een beetje Louvre-achtig aan." Gast is voorstander van de 's Gravenhof meer allure te geven en is er niet bang voor dat zijn gasten weglopen omdat ze de auto niet meer voor de deur kunnen parkeren. "De Groenmarkt waar we met 't Schulten Hues eerst zaten is in het verleden ook autoluw gemaakt. Toentertijd zijn daar heel wat protesten over geweest. Ik denk dat er niemand is die het nog zou willen terugdraaien. Ik wil er maar mee zeggen dat er nu iemand zou moeten opstaan om de knoop door te hakken om het hof autovrij te maken. Met een halfbakken oplossing gaat de 's Gravenhof niet de gewenste allure krijgen."

Andere ondernemers die naar de Walburgiskerk zijn gekomen zien wel degelijk hun klandizie dalen als de parkeerplaatsen op de 's Gravenhof verdwijnen. Toch lijken eerdere geluiden van protest plaats te hebben gemaakt voor een wat mildere opstelling, waarbij men meer open lijkt te staan voor een autovrije 's Gravenhof, mits er een goed parkeeralternatief komt. "Dat vonden we heel bijzonder om te merken", aldus Annelies de Jonge.

"Die verhoogde zitjes rond de Walburgiskerk die ter inspiratie werden getoond, vergeet het maar", zegt binnenstadondernemer Vincent Peppelenbosch. "Het waait gewoon té hard om er fijn te kunnen zitten. Bomen zouden die wind kunnen breken en als die groene strook aan de kant van de witte vleugel verder wordt doorgetrokken langs de zijkant van de Walburgiskerk, dan wordt het karakter van de hof versterkt."

"Het is de kunst om de 's Gravenhof die allure te geven die het eigenlijk al heeft dankzij de Walburgiskerk, Musea Zutphen, Hof van Heeckeren 't Schulten Hues en het stadhuis, maar om er tevens een intieme plek van te maken en dat is nog best een uitdaging", denkt binnenstadsmanager Remco Feith.

Ook meedenken over Poort van Zuid? 15 mei is de vervolgbijeenkomst. Meer informatie daarover volgt nog.