Een van de inmiddels gefotografeerde kelders. Foto: Alexander Hettema
Een van de inmiddels gefotografeerde kelders. Foto: Alexander Hettema Foto:

Zoektocht naar verborgen schoonheid in Zutphen

ZUTPHEN - In zijn jeugd kwam kunstfotograaf Alexander Hettema met zijn ouderlijk gezin eens per week in de grote stad Zutphen om boodschappen te doen. Hij vond het altijd geweldig om dan van ijzeren luik naar ijzeren luik te springen, die ingang gaven naar de kelders. Heel af en toe stond een luik open en was hij gefascineerd over wat er ondergronds te zien zou zijn. Inmiddels zijn de meeste van deze luiken verdwenen, maar de fascinatie voor de pracht en het mysterie dat ondergronds te vinden is, is blijven bestaan. Om inwoners van Zutphen en bezoekers aan de stad een andere kijk op Zutphen te bieden, heeft hij de kelders in de historische binnenstad gefotografeerd. Met deze fotoserie wil hij de verborgen rijkdom van deze stad laten zien. De foto's zijn van 1 juli t/m 22 september 2017 te bewoneren tijdens de expositie 'Underground in Zutphen' bij ambachtscentrum Driekant en filmhuis Luxor.

Alexander Hettema (1974) is vanaf zijn vierde levensjaar al in het bezit van een fotocamera en deze is sindsdien een trouwe reisgenoot. In 2006 begon deze passie serieuze vormen aan te nemen, toen hij zijn eerste digitale spiegelreflex camera aanschafte. Tijdens de opleiding fotografische vormgeving is hij begonnen met zijn eigen fotostudio. In 2013 besloot hij dat het tijd was voor een nieuwe uitdaging en richtte zich op locatie fotografie. Geïntrigeerd door het verleden begon hij oude leegstaande en in verval geraakte gebouwen te fotograferen.

Hettema zou graag meer kelders willen fotograferen. Bent u zelf in het bezit van een kelder in de historische binnenstad van Zutphen, dan kunt u contact opnemen via facebook.com/kunstfotograaf of 06-42963312. Locaties worden niet openbaar gemaakt.