Ganzeneieren werden versierd door de kinderen en bewoners. Foto: PR
Ganzeneieren werden versierd door de kinderen en bewoners. Foto: PR Foto:

Hagelwitte uitgeblazen ganzeneieren lagen vragend om versiering op tafel

Jong ontmoet oud

WARNSVELD - Kinderen van de 5e klas (groep 7) van vrije school de Zonnewende komen maandelijks in groepjes van vier op bezoek bij Huis ter Weegen. Iedere keer wordt er een ander thema voorbereid en dit levert bijzondere en vaak ook ontroerende ontmoetingen op waarvan activiteitenbegeleider Judith Röttjers u hieronder verslag van doet.

Dit keer kwamen Ysis, Rivan, Daan en Fenna eieren versieren met de bewoners. Hagelwitte uitgeblazen ganzeneieren, speciaal voor deze ochtend aangeschaft, lagen vragend om een versiering op tafel. De kinderen waren nog maar amper binnen en gingen direct aan de slag met de stiften en potloden om weer tot mooie en bijzondere resultaten te komen.

Sommige bewoners gingen zelf aan de slag, één bewoners kleurde samen met één van de kinderen. Andere bewoners keken toe en genoten gewoon van de gezelligheid en de immer spontane gesprekken die op deze ochtenden ontstaan.

Om even bij het onderwerp te blijven begon ik tijdens de activiteit een stukje te vertellen over het Joodse paasfeest. Dit vonden de kinderen erg interessant, ze hadden de strekking van het verhaal wel op school meegekregen. Waar de christenen paasfeest vieren om te herdenken dat Christus uit de dood is opgestaan, vieren de Joden de uittocht uit Egypte. De kinderen konden alle plagen opnoemen die de Egyptenaren moesten ondergaan voor de vlucht van het Joodse volk. Ook het verhaal dat Mozes de zee in tweeën splitste met zijn staf zodat de Joden konden ontsnappen, kenden de kinderen goed.

Eén bewoonster vroeg: "Waar komt het gebruik van de paashaas eigenlijk vandaan?" Ook hier wisten de kinderen samen een antwoord op te geven. Op school hebben ze geleerd dat de haas het dier van de opoffering is, net zoals Jezus zich opofferde voor de mensheid: Als de haas achtervolgd wordt, door bijvoorbeeld jachthonden en hij raakt vermoeid dan neemt een andere haas zijn plaats in en laat zich opjagen. Hij offert zich op voor zijn soortgenoot. Een bijzondere mooie uitleg waar zowel de bewoners als ik nog nooit van hadden gehoord.

Ondertussen werd er driftig getekend en gekleurd. De bewoner die zelf een ei versierde oogstte grote bewondering van de kinderen. Maar ook de kinderen hadden bijzondere versieringen gemaakt. De meest opmerkelijke eieren kwamen van de twee dames. Zij waren blijkbaar politiek geïnspireerd en hadden een boze, knalroze Donald Trump gemaakt op één ei en op een ander ei een lieve zachte Hillary Clinton. Het bleek dat Donald Trump niet erg geliefd was bij de dames: "Hij bouwt een muur tussen Mexico en Amerika en de Mexicanen mogen het zelf betalen.", lichtte Ysis verontwaardigd toe. Deze verontwaardiging werd algemeen gedeeld door het gehele gezelschap.

De tijd vloog als gewoonlijk om en na een uurtje gingen de kinderen uitgelaten weer naar school terug met chocolade paaseitjes om uit te delen aan de rest van de klas. En wát de kinderen ook doen en waar we ook over praten, de bewoners blijven altijd achter met een tevreden en voldaan gevoel en met een glimlach op hun gezicht. We kijken alweer uit naar het volgende bezoek.

Judith Röttjers,

Activiteitenbegeleider Huis ter Weegen